Živi zid podnio prijavu protiv Ivana Jakovčića Europskom uredu za borbu protiv prijevara

Autor:

  • Tea Trubić

10.09.2018.

Plenary session week 46 2017 in Strasbourg - Legacy of the 1917 totalitarian Bolshevik revolution
Europa za sve/press

Ivan Jakovčić

Živi zid je u ponedjeljak podnio prijavu Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) protiv Ivana Jakovčića, hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu, zbog toga što je tijekom svog zastupničkog mandata nedozvoljeno primao novčane naknade kao član Nadzornog odbora tvrtke Afarak.

- OLAF je Europski ured za borbu protiv prijevara i mi smo, nakon saznanja objavljenih u medijima prijavili zastupnika EP Ivana Jakovčića da je istovremeno dok je bio zastupnik primao naknadu kao član i kao predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Afarak grupe koja je u vlasništvu čovjeka koji se predstavljao kao jedan od partnera Uljanik grupe – rekao je na konferenciji za novinare Tihomir Lukanić, glavni tajnik stranke Živi zid.

Jakovčića su prijavili, kažu, zbog toga što Europskom parlamentu nije prijavio naknadu, izvore i iznos financijskih sredstava kako je to propisano Pravilnikom i Kodeksom ponašanja zastupnika.

Iz Živog zida navode da su kazne Europskog parlamenta uistinu rigorozne te da bi za ovakvu pogrešku Jakovčić mogao biti do daljnjega suspendiran.

- Napravit ćemo novi korak u borbi protiv korupcije. Ivan Jakovčić se nalazio u sukobu interesa. Primio je oko milijun kuna od tvrtki koje su u vlasništvu gospodina Končara, a mi smo njegove aktivnosti prijavili nadležnom tijelu – rekao je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Čak je i Jakovčićev stranački kolega Damir Gruenbaum europarlamentarca optužio za pogodovanje, nepotizam i klijentelizam u Istri, istaknuvši pritom da Jakovčić kontrolira i većinu medija.

- Tvrtka Afarak, za koju je gospodin Jakovčić lobirao, umiješana je u aferu Paradise Papers u Panami – istaknuo je Gruenbaum.

- IDS se temeljito umrežio od 1990-tih do danas, stoga vjerujem da su Jakovčićevi stranački kolege znali za njegove aktivnosti – ustvrdio je Sinčić, naglasivši pritom da sukob interesa nije izoliran samo na europske institucije, već da isto temeljito istraživanje treba provesti na razini Hrvatske.

Zastupnik Ivan Jakovčić je u službenom priopćenju za medije naglasio da je za njega najvažnije da se otkrije cijela istina.

- Hvala Živom zidu što mi pomaže da istina izađe na vidjelo. I tome smo, i valjda jedino u tome, na istoj strani! Najvažnije je da se jasno otkrije cijela istina i stoga ih u potpunosti podržavam u ovom postupku – zaključio je Jakovčić.