Borzan pozvala Vladu da se uključi u donošenje europskog zakona za zaštitu potrošača

Autor:

31.07.2018.

Osijek, 210817
Biljana Borzan, zastupnica u Europarlamentu
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Biljana Borzan

Biljana Borzan (SDP), hrvatska europarlamentarka i jedna od dobitnica EU Oscara za prošlu godinu pozvala je hrvatsku Vladu da se aktivnije uključi u rad Europskog vijeća kako bi se osigurao prolazak prijedloga Zakona kojim će se regulirati različita kvaliteta istih proizvoda u EU.

Podsjetimo, Europska komisija zakon je uputila u proceduru nakon što su Borzan i njezina kolegica iz Češke Olga Senhalova istraživanjima koja su same platile dokazale različitu kvalitetu istih proizvoda na tržištu starih i novih članica EU, naravno na štetu kupaca u novim članicama.

- Na početku mandata su mi iz Komisije govorili da dok je proizvod siguran za zdravlje, problema za njih nema. Kao da moramo biti zahvalni što nas ne truju. U nekoliko godina, dogurali smo do prijedloga zakona koji bi trebao regulirati cijelo EU tržište.

Komisija će u Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi zabraniti prodaju proizvoda koji se oglašavaju kao isti, a imaju značajne razlike u sastavu i karakteristikama. To je i preporuka koja stoji u mom Izvješću za Europski parlament - kazala je Borzan, poslavši poruku našoj Vladi, jer Direktiva mora biti još ispregovarana u Europskom parlamentu i Vijeću.

- Osigurala sam 800 tisuća eura za europsko istraživanje kvalitete, na koje se naša Vlada nije ni prijavila. Do kad će ignorirati činjenicu da se preko 80 posto građana Hrvatske zbog bofl proizvoda osjeća građanima drugog reda? U Europskom parlamentu okupljam zastupnike različitih političkih opcija kako bih osigurala podršku, ali i na Vijeću mora biti podržano. To je posao naše Vlade – istaknula je Borzan.

Inače, ovaj je zakonski prijedlog dio velikog paketa koji je Komisija pripremila za potrošače, a koji uključuje i zakon koji regulira pravo na kolektivnu tužbu, što bi bilo „dvostruko osiguranje da će se jednakost svih građana poštivati“.