Europski parlament proglasio 'klimatsku i ekološku krizu'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

28.11.2019.

Greenpeace activists block the entrance of the Hellenic Petroleum refineries in Aspropyrgos near Athens, Greece, November 21, 2019. REUTERS/Costas Baltas
Costas Baltas / REUTERS

Aktivisti Greenpeacea ispred rafinerije Hellenic Petroleum u Ateni

Zastupnici Europskog parlamenta na plenarnoj su sjednici prihvatili rezoluciju o klimatskoj i ekološkoj krizi s 429 glasa za i 225 glasa protiv, a njezin je glavni cilj da Komisija uskladi zakonske i proračunske prijedloge s ciljem ograničenja globalnog zatopljenja do 1,5°C.

Rezolucija je usvojena samo nekoliko dana prije početka COP25 Konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja će se narednih dana održati u Madridu. Europarlamentarci od sudionika traže da se EU na konferenciji obveže na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

Europski parlament je u posebnoj rezoluciji apelirao europske institucije da tijekom konferencije UN-a iznesu strategiju o što skorijem postizanju klimatske neutralnosti, najkasnije do 2050. godine. Zastupnici su od novoizabrane predsjednice Komisije Ursule von der Leyen tražili da u najavljeni Europski zeleni plan, kojeg je obećala predstaviti u prvih 100 dana vlasti, uključi i 55 postotni cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine.

Od hrvatskih zastupnika za rezoluciju su glasali nova povjerenica Ursule von der Leyen Dubravka Šuica (za razliku od svojih stranačkih kolega), Tonino Picula, Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Valter Flego, Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić, dok su protiv bili Ruža Tomašić, Tomislav Sokol, Željana Zovko i Karlo Ressler.

Rezoluciju u cjelosti možete pronaći ovdje.