Poljska se zbog neviđenih suša pretvara u europsku pustinju

Autor:

  • Karla Juničić

30.07.2019.

A woman pushes her bicycle as she walks by the dried Vistula riverbank in Warsaw, Poland August 19, 2015. Vistula, Poland's longest river, hit its lowest water level in more than 200 years because of a drought ravaging the country, a weather official said. REUTERS/Kacper Pempel - LR2EB8J14JIOC
Kacper Pempel / REUTERS

Osušeno korito rijeke Vistule u blizini Varšave. Vodostaj rijeke je trenutačno oko 40 centimetara, a znao je biti i po šest metara.

Stotine poljskih rijeka nadomak su isušenja; one se pretvaraju u potoke, a jezera istovremeno nestaju. Stručnjaci upozoravaju da je ova srednjoeuropska država koja broji 38 milijuna stanovnika u velikom riziku od nestašice vode tijekom nadolazećih godina.

Prema statističkim podacima nedavno objavljenog izvješća Državne revizije (NIK) preostalo je samo 1.600 kubičnih metara vode po stanovniku.

- Naše zalihe vode usporedive su s Egiptom – upozorava izvješće pod nazivom 'Poljska; europska pustinja'.

Prema podacima Eurostata, europski prosjek je 4.500 kubičnih metara vode po stanovniku. Rekorder je Hrvatska s 27.300 'kubika'.

Vodostaji rijeka su u konstantnom opadanju i uzrokuju svake godine velike štete na poljoprivrednim kulturama. Zbog rekordnih niskih razina vode, 2015. godine otkrivene su i neka povijesna nalazišta poput starog židovskog groblja ili pak olupine sovjetskog borbenog aviona u koritu rijeke Vistule u Varšavi. Vodostaj Vistule u Varšavi je trenutačno oko 40 centimetara, a znao je biti i po šest metara.

Poljska je oduvijek imala manji prosjek vode i padalina za razliku od zapadne Europe zbog karakteristika klime u kontaktu oceanske i kontinentalne klime. No, velike suše i klimatske promjene posljednjih godina pretvaraju cijeli pojas zemlje koji se proteže od zapada prema istoku zemlje u stepu.

- Prošla je godina bila vrlo sušna i količina vode je pala na 1.100 m3 po stanovniku, zamalo ispod praga sigurnosti - rekao je Sergiusz Kiergiel, glasnogovornik poljske vodoprivrede Wody polskie.

Poljska hidrološka služba početkom srpnja objavila je upozorenje da u dvije trećine zemlje razina podzemnih voda neće biti dovoljna za cijelo ljeto. Više od 320 općina već je proglasilo mjere štednje i zabranilo je punjenje bazena, zalijevanje vrtova ili pranje automobila. Kazne za prekršitelje su visoke.

Općine bez vode prisiljene su je kupovati od onih koje je imaju dovoljno, a to je počelo uzrokovati i društvene sukobe.

Zbog nedostatka dovoljnog broja rezervoara, vlada Poljske planira do 2027. godine uložiti 3,3 milijarde eura u izgradnju novih spremnika vode kojima će udvostručiti kapacitet postojećih. Poljoprivrednici će moći izgraditi male spremnike kapaciteta do tisuću kubičnih metara.

- Tek sada otkrivamo problem s vodom u Poljskoj. Dosad smo mislili da je to nešto što se zbiva samo u subsaharskoj Africi. Ali to je i europski problem, poljski problem - naglašava Leszek Pazderski, stručnjak Greenpeacea.