Poljska se zbog neviđenih suša pretvara u europsku pustinju

Stotine poljskih rijeka nadomak su isušenja; one se pretvaraju u potoke, a jezera istovremeno nestaju. Stručnjaci upozoravaju da je ova srednjoeuropska država koja broji 38 milijuna stanovnika u velikom riziku od nestašice vode tijekom nadolazećih godina.
Osušeno korito rijeke Vistule u blizini Varšave. Vodostaj rijeke je trenutačno oko 40 centimetara, a znao je biti i po šest metara.
 Kacper Pempel / REUTERS

Prema statističkim podacima nedavno objavljenog izvješća Državne revizije (NIK) preostalo je samo 1.600 kubičnih metara vode po stanovniku.

- Naše zalihe vode usporedive su s Egiptom – upozorava izvješće pod nazivom 'Poljska; europska pustinja'.

Prema podacima Eurostata, europski prosjek je 4.500 kubičnih metara vode po stanovniku. Rekorder je Hrvatska s 27.300 'kubika'.

Vodostaji rijeka su u konstantnom opadanju i uzrokuju svake godine velike štete na poljoprivrednim kulturama. Zbog rekordnih niskih razina vode, 2015. godine otkrivene su i neka povijesna nalazišta poput starog židovskog groblja ili pak olupine sovjetskog borbenog aviona u koritu rijeke Vistule u Varšavi. Vodostaj Vistule u Varšavi je trenutačno oko 40 centimetara, a znao je biti i po šest metara.

Poljska je oduvijek imala manji prosjek vode i padalina za razliku od zapadne Europe zbog karakteristika klime u kontaktu oceanske i kontinentalne klime. No, velike suše i klimatske promjene posljednjih godina pretvaraju cijeli pojas zemlje koji se proteže od zapada prema istoku zemlje u stepu.

- Prošla je godina bila vrlo sušna i količina vode je pala na 1.100 m3 po stanovniku, zamalo ispod praga sigurnosti - rekao je Sergiusz Kiergiel, glasnogovornik poljske vodoprivrede Wody polskie.

Poljska hidrološka služba početkom srpnja objavila je upozorenje da u dvije trećine zemlje razina podzemnih voda neće biti dovoljna za cijelo ljeto. Više od 320 općina već je proglasilo mjere štednje i zabranilo je punjenje bazena, zalijevanje vrtova ili pranje automobila. Kazne za prekršitelje su visoke.

Općine bez vode prisiljene su je kupovati od onih koje je imaju dovoljno, a to je počelo uzrokovati i društvene sukobe.

Zbog nedostatka dovoljnog broja rezervoara, vlada Poljske planira do 2027. godine uložiti 3,3 milijarde eura u izgradnju novih spremnika vode kojima će udvostručiti kapacitet postojećih. Poljoprivrednici će moći izgraditi male spremnike kapaciteta do tisuću kubičnih metara.

- Tek sada otkrivamo problem s vodom u Poljskoj. Dosad smo mislili da je to nešto što se zbiva samo u subsaharskoj Africi. Ali to je i europski problem, poljski problem - naglašava Leszek Pazderski, stručnjak Greenpeacea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:34