Bolja trgovačka zaštita za male poljoprivrednike

Autor:

13.03.2019.

Bruno Konjevic / CROPIX

Ilustracija: Mladi poljoprivrednik

Mali proizvođači hrane nemaju pregovaračku snagu distributera te su često u nepovoljnom položaju i opasnosti od gubitka dobiti u opskrbnom lancu zbog čega je potrebno uvesti minimalni zajednički standard zaštite na razini EU-a, zaključili su u utorak zastupnici Europskog parlamenta.

Europarlamentarci su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu s 589 glasova za i 72 protiv podržali prijedlog Direktive o nepoštenim trgovačkim praksama u odnosima među poduzećima u lancu opskrbe hranom kojom bi se uveo zajednički standard zaštite u cijeloj Europskoj uniji.

Novim pravilima postavljaju se minimalni standardi zaštite koji zabranjuju nepoštene prakse kako bi se zaštitila poduzeća s prometom ispod 350 milijuna eura. To se odnosi na proizvođače, zadruge, prerađivače hrane i trgovce na malo, ali i dobavljače izvan EU-a.

- Lanac karakteriziran nepoštenim ponašanjem (...) stavlja pritisak na sve proizvođače u utrci prema što nižim cijenama - upozorio je u ponedjeljak na plenarnoj raspravi u Europskom parlamentu izvjestitelj Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Paolo De Castro (S&D). Upozorio je da takav odnos 'potiče radnu eksploatacije i neodrživu proizvodnu praksu' te u konačnici 'pogoršava kvalitetu proizvoda koji stižu na stolove obitelji i građana, ali i kvalitetu procesa proizvodnje'.

Nepoštene trgovačke prakse pojavljuju se u čitavom lancu opskrbe hranom, a mali proizvođači zbog ograničenih alternativa za plasiranje proizvoda na tržište i strukturnih slabosti sustava pristaju na prakse koje štete njihovom poslovanju. Direktiva bi služila kao pravni instrument za obranu pregovaračkog položaja poljoprivrednih proizvođača.

Pravila će zabraniti zakašnjela plaćanja za pokvarljivu hranu i otkazivanja narudžbi u posljednjem trenutku, jednostrane ili retroaktivne promjene ugovora, te odbijanje pisanih ugovora. Kupcima više neće biti dopušteno zahtijevati plaćanje naknade od dobavljača za propadanje ili gubitak proizvoda u prostorima kupca, osim ako su uzrokovani nepažnjom dobavljača. Povrat neprodanih proizvoda dobavljačima bit će dopušten samo ako su obje strane to jasno dogovorile. Sporazumom je poboljšana i pravednost na globalnoj razini - osim uključivanja stranih dobavljača, direktiva pokriva i kupce u trećim zemljama.

Direktiva traži minimum usklađivanja zakona država članica a one mogu predvidjeti i proširenje područja primjene u nacionalnim zakonodavstvima.

Zadovoljstvo dogovorom izrazila je i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (EPP) koja se i sama zalagala za donošenje takvog zakona na europskoj razini, a inicirala je i njegovo donošenje u Hrvatskoj.

- Upravo nepoštenu trgovačku praksu mladi navode kao jednu od glavnih prepreka za bavljenje poljoprivredom. Poljoprivrednici već sada rade u sektoru s najnižim prosječnim prihodima u Europskoj uniji i ne osjećaju se sigurnima - ocijenila je u ponedjeljak u raspravi na plenarnoj sjednici Petir.

Prijedlog o nepoštenim trgovačkim praksama bio je jedan od prioriteta austrijskog predsjedništva Vijećem EU-a. Konkretna pravila o nepoštenim trgovačkim praksama već postoje u 20 država članica, no iz Austrije su zatražili usklađivanje nacionalnih propisa kako bi se riješili problemi poljoprivrednika.