Borzan osigurala 800.000 eura za istraživanje kvalitete proizvoda, ali se nadležni resor nije prijavio na natječaj

Autor:

31.07.2018.

Zagreb, 050318.
Kuca Europe.
Zastupnica u Odboru za unutarnje trziste i zastitu potrosaca Europskog parlamenta Biljana Borzna odrzala je konferenciju za medije o razlicitoj kvaliteti naizgled istih proizvoda na istoku i zapadu EU.
Na fotografiji: Biljana Borzan.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Zastupnica Europskog parlamenta Biljana Borzan

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, nakon uspjeha istraživanja kvalitete proizvoda na zapadnom i istočnom europskom tržištu, osigurala je 800 tisuća eura iz EU proračuna za financiranje istraživanja kvalitete prehrambenih proizvoda na razini cijele Europe.

U istraživanju će sujedlovati 16 članica EU koje su se prijavile na natječaj za razvoj metodologije, no Hrvatska nije jedna od tih zemalja.

- Europska komisija je u rujnu prošle godine objavila da će raditi na razvoju metodologije za istraživanje kvalitete proizvoda te je pozvala države članice da se uključe u proces. Premda je Komisija osigurala dva milijuna eura, i premda se u mojoj anketi čak 80 posto građana Hrvatske izjasnilo kako smatraju da su građani drugog reda i kako im se prodaju manje kvalitetni proizvodi, hrvatsko Ministarstvo gospodarstva nije osjetilo potrebu da se javi na natječaj - rekla je Borzan na današnjoj konferenciji za medije te istaknula kako će metodologija biti gotova u travnju, a prvi rezultati novog istraživanja bit će poznati do kraja 2018. godine.

- Nisam htjela da dođe do situacije da Komisija razvije metodu za istraživanje, ali ne obavi sama testiranja. Zato sam osigurala potporu za projekt testiranja u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Na nedavnom izglasavanju proračuna EU, projektu je dodijeljeno 800 tisuća eura te će Komisija već u svibnju početi s analizama - istaknula je Borzan i dodala kako u ovom trenutku ne može reći koliko će se proizvoda testirati jer će svaka od 16 prijavljenih članica istraživanje raditi u svojoj zemlji te je zatim slati Europskoj komisiji.

Zastupnica Borzan istaknula je i kako će, paralelno s istraživanjem, krenuti i procesi za izmjenu zakona na razini Europske unije kako bi se spriječile ovakve nepoštene trgovačke prakse u kojima se isti proizvod, različite kvalitete, stavlja na tržište.

- Kao izvjestiteljica Europskog parlamenta za kvalitetu prehrambenih proizvoda pišem poziciju Europskog parlamenta po kojoj će Komisija predložiti novi zakon - rekla je Borzan.