Bošnjačkim mljekarima odobren izvoz proizvoda na tržište Europske unije

Autor:

06.08.2018.

Robert Gibby of Llaeth Bethesda Milk has gone from strength to strength since he started his own dairy three years ago, bottling milk from his own herd of cows., Image: 3675892, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ministarstvo vanjske trgovine Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je potvrdilo da je Europska komisija bosanskim mljekarima odobrila izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih prerađevina na tržište Europske unije.

Ministar vanjske trgovine Mirko Šarović, novinarima je potvrdio da je od danas na snazi Komisijina odluka kojom Bosna i Hercegovina bez ikakvih ograničenja  može svoje mliječne proizvode plasirati na tržište Europske unije.

Do danas, proizvođačima iz Bosne i Hercegovine bio je dopušten samo izvoz pasteriziranog, tj. termički obrađenog mlijeka.

- Ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za naš mljekarski i poljoprivredni sektor - rekao je Šarović istaknuvši da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih država izvan Europske unije koja je zadovoljila njezine stroge uvjete za izvoz svih vrsta mliječnih prizvoda.

Šarović je ocijenio da je današnja odluka Komisije rezultat niza mjera koje je proteklih godina poduzela bošnjačka vlada, a kojima su se u mljekarskoj industriji uspostavili standardi proizvodnje i nadzora kvalitete kakve prakticiraju sve države članice Europske unije.

Mljekari iz Bosne i Hercegovine od sada mogu bez ikakvog ograničenja računati na tržište Europske unije i kada je u pitanju plasman prerađevina poput sira. Do sada su svoje proizvode najvećim dijelom plasirali na tržište država CEFRA-e poput Crne Gore i Srbije, a hrvatska je bila najveće pojedinačno tržište za te proizvode na području Europske unije zato što je u nju išlo 21 posto cjelokupnog bosanskohercegovačkog izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ukupni izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u Bosni i Hercegovini je u 2017. godini dosegnuo 38 milijuna eura, dok je istodobno vrijednost uvoza tih proizvoda bilo znatno veća i iznosila je oko 72,5 milijuna eura.