EU izdvaja 2,5 milijuna eura za domaće voće, povrće i mliječne proizvode u hrvatskim školama

EU-ov program distribucije voća, povrća i mlijeka u školama nastavit će se provoditi u državama članicama sudionicama u novoj školskoj godini 2019./2020.
Ilustracija: Prehrana djece u školi, na slici: Osnovna škola Pojišan, Split
 Duje Klaric / CROPIX

EU-ovim programom 'Školske sheme', u školama promiču se zdrave prehrambene navike i uravnotežena prehrana distribucijom voća, povrća i mliječnih proizvoda te se predlažu obrazovni programi o poljoprivredi i zdravoj prehrani. U školskoj godini 2017./2018. programom je bilo obuhvaćeno 20 milijuna djece, tj. 20 % sve djece u Europskoj uniji.

- Zahvaljujući EU-ovom programu u školama, naši mladi građani neće samo konzumirati kvalitetne europske proizvode, već će i učiti o prehrani, poljoprivredi, proizvodnji hrane i napornom radu koji se u to ulaže - rekao je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan koji smatra da je 'važno usvajati zdrave prehrambene navike od rane dobi'.

Svake školske godine programu se dodjeljuje ukupno 250 milijuna eura. Za razdoblje 2019.–2020. predviđeno je 145 milijuna eura za voće i povrće te 105 milijuna eura za mlijeko i ostale mliječne proizvode. Iako je sudjelovanje dobrovoljno, sve države članice EU-a u programu sudjeluju djelomično ili potpuno.

Europska komisija donijela je u ožujku 2019. odluku o raspodjeli sredstva za ovu školsku godinu za sve države članice EU-a koje sudjeluju u programu. Države članice mogu dopuniti potporu EU-a nacionalnom sredstvima.

Države članice odlučuju kako će provoditi program, tj. odabiru vrstu proizvoda koji će se dijeliti djeci ili temu povezanih obrazovnih mjera. Ipak, proizvodi koji će se dijeliti odabiru se na temelju zdravstvenih i okolišnih aspekata, godišnjeg doba, dostupnosti i raznolikosti.

Tako će za Hrvatsku biti na raspolaganju 2,5 mil. eura za domaće voće, povrće i mliječne proizvode u hrvatskim školama. Za više informacija kako se program provodi u školama provjerite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:15