Francuski morski puž novi je na listi zaštićenih proizvoda Europske unije

Autor:

  • Karla Juničić

08.02.2019.

Baie de Granville / http://lvme-sofrimar.fr/

Europska komisija odobrila je zahtjev za uvrštenje francuskog morskog specijaliteta ''Bulot de la Baie de Granville'' u registar zaštićenih proizvoda s obzirom na njihovu zemljopisnu oznaku (PG).

Odluka je to koja je potvrdila zahtjev za zaštitom iz kolovoza 2018., koju je osobno potpisao Pierre Moscovici, europski zastupnik za ekonomska pitanja.

Bulot de la Baie de Granville tj. morski puž iz uvale Granvillea, normandijskog grada na obalama Le Manchea, prodaju se u cijelosti u svojem oklopu, a love se i iskrcavaju u zaljevskoj luci grada. Snažne struje i velika amplituda plime i oseke dovode do stalnog obnavljanja morske flore što osigurava izvrsnu kvalitetu i temperaturu slatke vode, povoljnu za uzgoj školjaka.

Uzgoj ovih školjkaša je procvjetao u drugoj polovici 20.stoljeća zahvaljujući novoj ribarskoj opremi koja je omogućila njihovo prikupljanje u većim količinama. Danas, svake godine stanovnici Granvillea ulove oko tri do četiri tisuće tona morski puževa.

Morski puževi su dugo vremena bile dio tradicionalne prehrane populacije Normandije, a koristili su se i samo kao mamac za ribolov bakalara. Tek nedavno ova poslastica se uspjela izboriti za veću poziciju među specijalitetima. U rujnu 2017. ovi normandijski puževi su dobili ekološku oznaku održivog ribolova Marine Stewardship Council (MSC). Nakon toga je francuski prehrambeni lanac Carrefour potpisao veliki ugovor s tri prerađivača koji su se obvezali isporučiti 500 tona puževa godišnje.

Zbog specifičnih obilježja pod Zaštićenom zemljopisnom oznakom, osigurat će se priznavanje specijaliteta na europskoj razini i zaštita njegovog imena.

Lista zaštićenih proizvoda koja je dostupna u DOOR bazi podataka sadrži više od 1440 zaštićenih proizvoda među kojima se mogu naći i oni Hrvatski poput: paškog sira, janjetine i soli, malostonskih kamenica, zagorskih mlinaca, krčkog pršuta, ličkog krumpira ili neretvanskih mandarina.

Oni koji žele zaštiti proizvod ovom europskom oznakom trebaju zadovoljiti nekoliko uvjeta: propisati specifikacije proizvoda i povezati se s jedinstvenim zemljopisnim područjem. Zahtjev se šalje nacionalnim tijelima na provjeru, a zatim prosljeđuje Europskoj komisiji. Potom Komisija ima maksimalno 12 i 6 mjeseci da pregleda zahtjev i odluči o zaštiti proizvoda.