Hrvatska s partnerskim državama traži proširenje direktive o nepoštenim trgovačkim praksama

Autor:

  • Sarantis Michalopoulos/ EURACTIV.com

13.09.2018.

, Image: 208325987, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image
Profimedia, Caia Image

Ilustracija

Najmlađe članice Europske unije upozoravaju da ako novi prijedlog direktive Europske komisije o nepoštenim trgovačkim praksama ne obuhvati velike dobavljače, ravnoteža u lancu opskrbe hranom biti narušena.

Višegradska četvorka, tj. Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka, udružili su snage s Bugarskom, Rumunjskom, Hrvatskom i Slovenijom u protivljenju prijedlogu direktive Europske komisije navodeći da ona 'osigurava tek djelomičnu zaštitu dobavljača poljoprivrednih proizvoda, tj. poljoprivrednika te malih i srednjih poduzetnika od kupaca koji su većinom velike tvrtke'.

- To će dovesti do još veće neravnoteže u lancu opskrbe hranom - upozorava se u dokumentu.

Prioritet europske direktive trebala bi biti zaštita svih poljoprivrednih proizvođača neovisno o njihovoj veličini ili pravnom obliku, naglašavaju države protivnice u svom objašnjenju.

Europska komisija je u travnju ove godine predstavila svoj dugoočekivani prijedlog zakonske regulative o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom. Europski poljoprivrednici tvrde da u prosjeku dobivaju 21 posto od ukupne vrijednosti poljoprivrednog proizvoda, dok 28 posto odlazi prerađivačima, a čak 51 posto ostaje trgovcima.

Komisija ovim prijedlogom želi ukloniti neravnotežu u lancu opskrbe hranom koja trenutno ide u korist velikih subjekata naspram njihovih trgovačkih partnera slabije pregovaračke moći, kao što su mali poljoprivredni subjekti.

No, direktiva koju je predložila Europska komisija ne obuhvaća multinacionalne kompanije, što sektor smatra diskriminirajućim.

- Nepošteno je nepošteno, bez obzira na veličinu tvrtki. Svi dionici u lancu opskrbe hranom trebaju biti zaštićeni od nepoštenih trgovačkih praksi. Udruživanje kupaca u saveze umanjuje snagu čak i najvećih proizvođača te značajno povećava kupovnu moć trgovaca na malo - izjavila je za Euractiv Mella Frewen, glavna direktorica udruženja FoodDrinkEurope.

- Nepoštene trgovačke prakse u bilo kojem sektoru neminovno će utjecati na sve subjekte - dodala je Frewen.

Europska komisija smatra da će njezin prijedlog ponovno uspostaviti ravnotežu u lancu opskrbe hranom tako što će zaštititi i osnažiti poljoprivrednike, koji su do sada bili najslabija karika sustava te opskrbe.

 

Euractiv doznaje da osim spomenutih država, Grčka, Francuska i Španjolska traže proširenje područja primjene direktive.

S druge strane, Njemačka, Nizozemska, Danska, Velika Britanija, Irska, Finska, Švedska i Cipar podupiru prijedlog Komisije.

Države poput Belgije, Luksemburga i Malte zauzele su neutralan stav, pozivajući na pronalaženje 'kompromisnog' rješenja. Austrija, koja trenutno predsjedava Unijom, sa svoje strane pritišće države članice da što prije dovrše pregovore, doznaje Euractiv.

U međuvremenu, europski trgovci su negativno reagirali na pritiske da direktiva obuhvati i velike dobavljače.

EuroCommerce, europsko udruženje trgovaca na malo i veliko, podržava 'ravnotežu' koju donosi prijedlog direktive. S druge strane, europski trgovci na malo izjavili su kako postoji 'velika zabrinutost' u pogledu zakonitosti i neželjenih posljedica takvog proširenja područja njezine primjene.

- Prijedlog Komisije usmjeren je na pružanje podrške poljoprivrednicima i malim proizvođačima: njihova vlastita procjena učinka pokazala je da bi daljnje narušavanje ravnoteže snaga u korist bogatih multinacionalnih kompanija dovelo do povećanja cijena na štetu kupaca, bez ikakvog dokaza da bi dio dodatne zarade ovih industrijskih divova došao do poljoprivrednika - kazao je Christian Verschueren, glavni direktor udruženja EuroCommerce.

Europski poljoprivrednici se, očekivano, ne slažu s trgovcima.

- Sami trgovci priznali su da postoje nepoštene trgovačke prakse, stoga smatramo da je od takvih praksi potrebno zaštititi sve poslovne subjekte u lancu, bez obzira na njihovu veličinu. Kao što smo rekli u našem priopćenju, 'nepošteno je nepošteno - kazao je za Euractiv Pekka Pesonen iz europskog udruženja poljoprivrednika.