Pokrenut prije 10 godina, projekt "Vino u umjerenosti - Art de Vivre" (WiM) želi riješiti rastući trend stavljanja krivnje na konzumaciju vina i umanjivanja samog proizvoda na puko alkoholno piće.
Program je započeo kao politički angažman vinskog sektora EU-a u okviru Europskog foruma o alkoholu i zdravlju (EAHF), osnovanog 2007. godine kako bi okupio širok spektar dionika u pokušaju smanjenja štetnih utjecaja povezanih s alkoholom.
Kao što je istaknuo Robert Madelin, predsjednik konzultantske tvrtke Fipra, hvaleći hrabrost i dugoročnu viziju sektora vina tijekom EURACTIV-ovog događaja o budućoj ulozi vina (19. veljače), takva je obveza u to vrijeme bila vrlo inovativna.
Tijekom godina, udruga WiM se pretvorila u globalni pokret za društvenu odgovornost koji promovira vino na drugačiji način, naglašavajući njegovu kulturnu dimenziju i svoj doprinos društvu, osobito u smislu rješavanja problema zlouporabe alkohola.
Udruga se sada usredotočuje na oslobađanje ljudi od predrasuda da vino služi za puko opijanje i obrazovanje o kvalitetnoj potrošnji vina.
- Nastavit ćemo naporno raditi i u budućnosti na obrazovanju društva o tome kako u potpunosti uživati u vinu i njegovoj kulturi na zdrav, održiv i druželjubiv način - rekao je George Sandeman, predsjednik WiM-a i nasljednik 7. generacije obiteljske grupacije koja proizvodi istoimeno vino.
Prema promotorima inicijative, pijenje vina na umjeren način znači ponajprije stavljanje naglaska na uvažavanje proizvoda, što bi automatski trebalo dovesti do odgovorne konzumacije pića.
Bez obzira preferiraju li ljudi pjenušav šampanjac ili oštar okus čvrstog grožđa karakterističnog za desertna vina, osnovno načelo koje se ovdje primjenjuje je da kvaliteta poražava količinu i da je uživanje vina odgovorno oružje za borbu protiv prekomjerne konzumacije vina.
Više istraživanja o rizicima
U travnju prošle godine, izvješće objavljeno u medicinskom časopisu Lancet izazvalo je znatan poticaj u vinskom sektoru, jer je rečeno da konzumiranje više od pet čaša vina tjedno može skratiti životni vijek za pola sata.
Prema istraživanju, gornja sigurna granica potrošnje vina trebala bi biti niža od sadašnje preporučene razine, odnosno 100 grama na tjedan, kako bi se izbjegla opasnost od moždanog udara, fatalne aneurizme ili zatajenja srca.
Tijekom skupa, predsjednik Vijeća za informacije o vinu, Nicolai Worm, kritizirao je ishode Lancetovog istraživanja, rekavši da još uvijek nema znanstvenog konsenzusa o ovom pitanju.
- Mnoga istraživanja pokazuju, naprotiv, da lagana do umjerena konzumacija tijekom obroka, kao dio mediteranske prehrane, može imati protuupalne i preventivne učinke, povećavajući očekivano trajanje života - rekao je, dodajući da prekomjerna konzumacija vina može naprotiv dovesti do ozbiljnih negativnih zdravstvenih učinaka.
Worm je dodao da je potrebno više istraživanja, uzimajući u obzir prehranu ljudi kao cjelinu, a ne samo potrošnju vina, jer su interakcije između načina života i prehrane složene.
Turizam i kultura
U 2018. godini ,više od 61 posto svjetske proizvodnje vina proizašlo je iz Europske Unije. Polovica proizvodnje u EU-u koristi se za nacionalnu potrošnju, dok je količina vina kojom se trguje unutar EU-a i izvan EU-a 28 posto odnosno 13 posto.
U mnogim ruralnim područjima Europe, vino je jedini proizvod koji se izvozi. Čak u slučaju ako vinogradi nestanu, to bi značilo gubitak cjelokupnog poljoprivrednog života iz tih regija.
Predsjednik WiM-a George Sandeman izjavio je da se sektor vina ne može u potpunosti uzeti u obzir kao industrija, budući da su 94% njenih aktera mala i srednja poduzeća.
Dodana vrijednost sektora vina dolazi i od interakcije s drugim industrijama i uslugama, kao što je turizam.
- Sve je veći broj turista u vinskim regijama, a neki od njih dolaze izvan EU-a samo da bi posjetili vinograde - rekao je Jean-Marie Barillère, predsjednik Europskog odbora poduzeća za industriju i trgovinu.
Promicanje vina kao kulturnog proizvoda također je još jedan izazov koji sektor nastoji poticati, jer je vino često prva točka kontakta koju potrošači imaju s nekom zemljom ili regijom, čak i ako ih ne posjećuju.
Proizvodnja vina je tisućljetna tradicija koja uključuje i aspekte kulturne baštine.
- Mi smo u poslu s dugom poviješću i želimo nastaviti s poslom u budućnosti -zaključio je Barillère.