Paška sol je novi proizvod na listi zaštićenih proizvoda Europske unije

Autor:

  • Karla Juničić

11.04.2019.

nin, 280903
ÊSOLANA NIN
Êfoto: dijana vuleta
Ê
Ê - pokÊ -
Dijana Vuleta / CROPIX

Solana Pag

'Paška sol' je danas dodatno začinila listu mnogobrojnih hrvatskih proizvodi zaštićenih posebnom geografskom oznakom podrijetla.

Europska komisija je odlučila da je Paška sol još jedan jedinstven europski proizvod koji zadovoljava sve kriterije da bude zaštićen zemljopisnom oznakom, navodi se u izvješću Komisije. Odluka će proizvodu osigurati priznavanje na europskoj razini i zaštitu njegovo imena.

"U Hrvatskoj, na području Paške obale, nalazi se mjesto za opuštanje i uživanje u miru i tišini u mjestu Pag...", započinje opis koji se navodi u izvješću u kojem se opravdaju posebne karakteristike proizvoda i uvjeti u kojima nastaje ova morska sol.

Blaga mediteranska klima, utjecaj zračnih struja planine Velebit i netaknuta priroda održavaju veliku slanost mora na području otoka Paga. Način proizvodnje soli joj daje blago sladak okus i meku teksturu koja se drobi na dodir. Njen poseban okus je različit i manje slan od obične kuhinjske sol te sadrži veliki broj korisnih minerala poput magnezija, kalcija i joda. Upravo, zbog velike količine minerala, sol je bijele do blijedožute boje.

Osim fizičkih karakteristika Paška sol ima i bogatu kulturno povijesnu vrijednost jer se njeno ime spominje u djelima od devetog stoljeća.

Paška sol se pridružila listi proizvoda koja uključuje više od 2235 termina za proizvode s naznakom  zemlje porijekla, a cijela lista je dostupna u bazi podataka DOOR i E-bacchus.

Zahtjev za zaštitom proizvoda se može podnijeti kroz jednostavnih postupak. Nakon propisivanja specifikacije proizvoda koji je povezan s jedinstvenim zemljopisnim područjem, zahtjev se šalje nacionalnim tijelima na provjeru koja ga potom prosljeđuju Europskoj komisiji.

Prošlog mjeseca je oznaku dobilo istarsko maslinovo ulje, a na listi se još mogu pronaći: neretvanske mandarine, malostonske kamenice, krčki pršut ogulinski kupus, lički krumpir, slavonski med itd.