4 dana američkog poljoprivrednog šerifa u EU. Napao je britansku ministricu zbog zabrane klorirane piletine i kritizirao europski strah od GMO-a

Autor:

  • Karla Juničić

31.01.2020.

Agriculture Secretary Sonny Perdue first day in office at the U.S. Department of Agriculture (USDA) at the Whitten Building of the USDA in Washington, DC on Tuesday, April 25, 2017. USDA photo by Lance Cheung.
Lance Cheung / CC

Američki ministar poljoprivrede Sonny Perdue

Kako bi Europska unija sklopila novo primirje u transatlantskim trgovinskim odnosima morat će olakšati uvoz američke hrane, nagovijestio je Sonny Perdue u svojem četverodnevnom pohodu u Europi.

Ovaj američki ministar poljoprivrede svoj posjet EU je započeo u ponedjeljak gdje se u Bruxellesu sastao za europskim povjerenicima između ostalog onim za trgovinu (Phil Hogan), za poljoprivredu  (Janusz Wojciechowski) te onim za zdravstvo i sigurnost hrane ( Vytenis Andriukaitisom). Posjetio je i Vijeće državnih ministara poljoprivrede.

Čini se da su razgovori prema riječima ministra bili ''vrlo produktivni'' te postoji mogućnost vraćanja dobrih odnosa s SAD-om u vrlo kratkom vremenskom roku – ''bilo je vrlo malo neslaganja'', rekao je. No, što je to što SAD uistinu želi od EU? Perdue je odbio spekulacije o  elementima transatlantskog sporazum i stavke o poljoprivredi jer taj sporazum ubiti vodi američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer i ministar trgovine Wilbur Ross u Washingtonu. Sigurno je, kao što je i Perdue potvrdio, da američki predsjednik Donald Trump želi da poljoprivredni proizvodi moraju biti dio trgovinskog sporazuma.

Perdue, koji se javio s telefonski s tiskovne konferencije u Rimu, kritizirao je ideju bloka zemalja koji bi povećao europske regulatorne prepreke i time ograničio uvoz pojedinim američkim proizvodima, poput školjkaša, rekavši da je američki deficit poljoprivredne trgovine s EU od 10 do 12 milijardi dolara „neodrživ i nerazuman. ”

Umjesto toga, rekao je, Europa bi trebala odbaciti "političku znanost straha" zbog američkih poljoprivrednih dobara i općenito olakšati im pristup tržištu.

 

Da, postoje brojne spekulacije o američkim proizvodima koje se kreću od GMO proizvoda, ''kloriranih'' kokica ili ''hormonalne'' govedine. Mesna industrija u SAD-u u procesu obrade mesa peradi koristi antibakterijske kemikalije poput klora za uklanjanje E. coli i drugih bakterija. EU u procesu klanja dozvoljava upotrebu samo vode i pare. Europska unija je do sada pristupala s oprezom i zabranjivala uvoz takvog mesa.

 Jednako tako, Europska unija želi postati održiva, proizvoditi Zeleno, promovirati svoju taktiku od farme do vilice ('farm to fork' je strategija novog Zelenog sporazuma). Komentari američkog ministra dovode u pitanje europski pristup etičkih i sigurnosnih standarda hrane.

- Ne tražimo od europskog potrošača da konzumira ili prihvaća ono što naši američki potrošači već nisu i već neko vrijeme ne konzumiraju. Mi smo vrlo produktivna zemlja i opet, kao što rekoh, s dvostruko većim brojem potrošača od EU-a – rekao je.

Ali, Europska unija je ta koja želi smanjiti prekoatlantske tenzije.  Europska unija je u lipnju 2019. složila sporazum koji bi američkim poljoprivrednima omogućio veći udio na europskom tržištu – pod uvjetom da nije tretirana hormonima. Svjetska trgovinska organizacija (WTO) je u nekoliko navrata kritizirala odluku EU o zabrani uvoza mesnih proizvoda kao kršenje pravila međunarodne.

Perdue je u Europsku uniju došao kao poduzetan poljoprivredni trgovac. Predstavio je američku poljoprivrednu proizvodnju koja se vodi ''po međunarodnim standardima za sigurnost hrane ili zašite bilja''. Kao pravi poduzetnik s ranča iz Georgie, on je taj koji u svojoj politici promovira povećanje proizvodnje i prodaje američkih proizvoda diljem svijeta.

- Ovdje imate veliku populaciju, imate vrlo dobra primanja, ovdje vrlo imućno društvo i ovdje cijenite i cijenite visokokvalitetnu hranu u EU, i upravo je to ono što volimo na tržištu, to je upravo ono što američki proizvođači proizvode – rekao je Perdue.

Tema genetskih modificiranih proizvoda (GMO) proizvoda i novih metoda uzgoja bila je dio i ovog posjeta EU. Prema riječima Perdua, ministri iz država članica su ''postigli mnogo dogovora'' jer su se složili da će EU ostati ekonomski nekonkurentna ako se ne primjene nove tehnike uzgoja.

Perdue odluku Europskog suda po pogledu novih transgenih tehnika uzgoja koji sadrže GMO, nazvao pogrešnom. U rujnu 2018., godine Europski sud je odlučioda organizmi koji se dobivaju mutagenezom, inače poznati pod nazivom ''nove tehnike uzgoja'' biotehnološke industrije, zapravo genetski modificirani organizmi i podliježu Direktivi o GMO-ima iz 2001. godine.

Za Perdua, nove tehnike uzgoja samo ubrzavaju prirodni uzgoj i time proizvodnju hrane i prehranjivanje sve veće populacije. ''Smatram da se većina vaših poljoprivrednih ministara u Europskoj uniji slaže s tim''.

Američki poljoprivredni šef napao je britansku ministricu za okoliš i hranu Theresu Villiers jer je branila britansku zabranu uvoza ''klorirane'' piletine. Prema njemu to bi bila prepreka sporazuma o slobodnoj trgovini između obje strane nakon Brexita. Perdu se osvrnuo na izjavu Villiers o pravilima sigurnosti hrane kada je u intervjuu za BBC 9.siječnja izjavila da će Ujedinjena Kraljevina ''braniti nacionalne interese i vrijednosti, uključujući visoke standarde dobrobiti životinja'', prilikom sklapanja trgovinskog sporazuma s SAD-om nakon Brexita.

Perdue je izjavio da je Villiers ''vrlo nesretna i kratkovidna kada daje takve izjave''.

 ''Moralna misija'' kako nahraniti svijet bila je i glavna tema susreta s generalnim direktorom Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a Qu Donyuom i američkim predstavnicima u Rimu u srijedu. To povećanje proizvodnje hrane podrazumijeva i razvoj novih tehnoloških rješenja za uzgoj hrane zbog čega  je tijekom svojeg posjeta Europi posjetio i nizozemsko Sveučilište u Roterdamu.

- Trebamo trgovati na temelju zdrave znanosti i sigurnosti zdravlja i prehrane – glavna je poruka Perdua kojom je zaključio konferenciju.