Europska komisija odobrila paket pomoći, mladim poljoprivrednicima osigurala milijardu eura za poticaje

Autor:

  • Tea Trubić

29.04.2019.

Bruno Konjevic / CROPIX

Ilustracija: Mladi poljoprivrednik

Europska komisija i Europska investicijska banka danas su predstavili financijski paket u vrijednosti od 1 milijardu eura namijenjen mladim poljoprivrednicima Europske unije.

Prema posljednjim podacima Eurostata od 10,3 milijuna poljoprivrednika Europske unije, samo 11 posto mlađe ih je od 40 godina, dok ih je 32 posto starije od 65. Upravo su potrebe mladih poljoprivrednika jedan od ključnih prioriteta Zajedničkog poljoprivrednog programa Europske unije za 2020. godinu.

- Dostupnost financijskih instrumenata ključan je dio rješenja za poticanje mladih poljoprivrednika da se nastave baviti tom profesijom. Banke su samo prošle godine odbile čak 27 posto zahtjeva za sufinanciranje mladih poljoprivrednika, dok u slučaju starijih aplikanata brojka odgovara 9 posto - objašnjava Philip Hogan, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu.

Države članice Europske unije mladim će poljoprivrednicima zahvaljujući današnjem financijskom paketu osigurati niske kamatne stope i mogućnost petogodišnje odgode podmirivanja duga. Također, omogućit će im se i vraćanje sredstva u roku od 15 godina.

- Poljoprivreda je žila kucavica gospodarstva Europske unije – izjavio je dužnosnik Europske investicijske banke Andrew McDowell.

Mladi poljoprivrednici posebna su rijetkost na Cipru (manje od 3,3 posto), Portugalu (4,2 posto) i Ujedinjenoj Kraljevini (5,3 posto).