Europska komisija odobrila potporu za privatno skladištenje maslinovog ulja

Autor:

  • Euractiv.hr

12.11.2019.

Kastel Stari, 261019. Bratovstina sv. Jurja uz pomoc zupljana Kastel Starog i Raduna organizirali su radnu akciju branja maslina oko povijesne crkvice sv. Jurja koja datira iz 9. stoljeca. Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barisin / CROPIX

Branje maslina u blizini povijesne crkvice sv. Jurja Kaštela Starog koja datira iz 9. stoljeća

S obzirom na teško stanje na tržištu maslinova ulja u EU, koje je nastalo zbog narušavanja ravnoteže između ponude i potražnje, Komisija je odobrila potporu za privatno skladišnjenje djevičanskog maslinovog ulja.

Zahvaljujući obilnim prinosima u prošlogodišnjoj berbi maslina, cijene na španjolskom, grčkom i portuglaskom tržištu u posljednjih su nekoliko mjeseci pale. Primjerice, cijena španjolskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sredinom listopada bila je 33 posto ispod prosjeka posljednjih pet godina, dok je cijena grčkog maslinovog ulja bila 13,5 posto ispod prosjeka cijene.

Osobito visoke razine zalihe na razini cijele EU iz prijašnje berbe, zajedno s prosječnom očekivanom proizvodnjom ove godine svorili su pritisak na tržište maslinovih ulja u državama članicama. Situacija je najdramatičnija u Španjolskoj u kojoj se nalazi čak 88 posto zaliha prošlogodišnje berbe.

Programom za privatno skladištenje smanjit će se pritisak i doprinijeti stvaranju ravnoteže na tržištu.

Program će funkcionirati na temelju postupka nadmetanja na maksimalno četiri razdoblja kako bi se omogućila prilagodljivost i ograničeno upravljanje tržištem. Potpora se dodjeljuje nepakiranom djevičanskom ulju za sljedeće vrste ulja: ekstra djevičansko, djevičansko i maslinovo ulje lampante.

Kako bi potpora za privatno skladištenje bila djelotvorna, količine ulja koje prime potporu moraju se skladištiti najmanje 180 dana. Nadalje, minimalna količina po ponudi za nadmetanje je 50 tona.

Ponude za nadmetanje mogu  se podnositi samo u Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Cipru, Malti, Portugalu i Sloveniji. Prva ponuda za nadmetanje objavit će se u periodu od 21. do 26. studenoga 2019.