Europska unija zaštitila je istarsko maslinovo ulje posebnom regionalnom oznakom

Autor:

  • Karla Juničić

27.02.2019.

Bale, 290618. Perdisacca maslinovo ulje.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX

Ilustracija: Istarsko maslinovo ulje

Maslinovo ulje 'Istra' zajedničko Hrvatskoj i Sloveniji našlo se na listi proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti (PDO), prema današnjoj odluci Europske komisije.

Nakon 'Istarskog pršuta', koji je registriran 2015. godine, ovo je drugi put da Hrvatska i Slovenija pristaju djeliti zajednički geografsku oznaku PDO.

Odluka je potvrdila zahtjev za zaštitom od 12. rujna 2018. koji je potpisao europski zastupnik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan. Kako bi se proizvod našao na ovoj listi on mora ispuniti određene zahtjeve za kvalitetom poput geografskih indikacija i tradicionalnosti specijaliteta.

'Istra' je ekstra djevičansko maslinovo ulje od maslina koje se beru i prerađuje na istarskom poluotoku. One se uzgajaju na cijelom području od Rijeke i Opatije do granica sa Slovenijom. Tlo i blaga mediteranska klima ove regije s jakim maritimnim utjecajem pogoduju maslinarstvu.

Maslinarstvo se razvija bržim tempom u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, međutim prednosti Istre za uzgoj maslina prepoznati su još od antičkog Rima. Korijeni su pronađeni u antičkim i rimskim amforama s natpisima Olei Histrici (istarsko ulje) i Olei flos (ulje prve preše). Dakle, 2 000 godina ili više, masline i maslinovo ulje nisu samo važan gospodarski čimbenik nego i zaštitni znak Istre.

Ulje je umjereno do intenzivne arome svježih maslina s notama voća, povrća ili zelene vegetacije (npr. zelenog lišće i trava). Njegov bogati kemijski sastav koji utječe na zelenu aromu mnogi opisuju kao posebnu gorčinu ili oštrinu okusa koja  proizlazi upravo iz klimatskih pogodnosti i proizvodnih procesa maslinara.

Zbog specifičnih obilježja pod Zaštićenom zemljopisnom oznakom, osigurat će se priznavanje specijaliteta na europskoj razini i zaštita njegovog imena.

Maslinovo ulje je 21. registrirani proizvod (uključujući hranu, vino i alkoholna pića) koji obuhvaća najmanje dvije države članice. Lista zaštićenih proizvoda koja je dostupna u DOOR bazi podataka sadrži više od 1440 zaštićenih proizvoda. Na njoj se već nalaze i druga hrvatska maslinova ulja među kojima su ono šoltansko, krčko, korčulansko i cresko.

Na listi se nalaze i hrvatski specijaliteti poput: paškog sira, janjetine i soli, slavonskog meda, malostonskih kamenica, zagorskih mlinaca, krčkog pršuta, ogulinskog kupusa, ličkog krumpira ili neretvanskih mandarina.