Ključna uloga poljoprivrednika i ribara u ozelenjavanju europskog gospodarstva

Poljoprivrednici i ribari mogu dati veliki doprinos ispunjavanju cilja o klimatskoj neutralnosti europskog kontinenta, ali će im trebati pomoć iz europskog proračuna, izjavila je u ponedjeljak hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković
 Damjan Tadic / / CROPIX

Ministrica Vučković predsjedala je u ponedjeljak Vijećem za poljoprivredu i ribarstvo, koje je, između ostaloga, raspravljalo o poljoprivrednom aspektu Europskog zelenog plana te o prijelaznim mjerama za financiranje Zajedničke poljoprivredne politike.

"Prijelaz na klimatski neutralno gospodarstvo jedan je od najvećih izazova za EU. Poljoprivrednici i ribari igrat će ključnu ulogu u dostizanju toga cilja, ali će im trebati pomoć", rekla je ministrica Vučković nakon završetka sastanka.

Nova strategija "od polja do stola" i Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) identificirani su u Europskom zelenom planu kao glavni alati za pomoć poljoprivrednicima i ribarima u borbi protiv klimatskih promjena, za zaštitu okoliša i očuvanje bioraznolikosti.

Prema prijedlogu Komisije, 40 posto proračuna namijenjenog za poljoprivredu u razdoblju od 2021. do 2027. godine i najmanje 30 posto iz Fonda za ribarstvo treba biti usmjereno za borbu protiv klimatskih promjena. Strategija od "polja do stola", koju će Komisija predstaviti na proljeće, imat će za cilj učiniti europski sustav hrane zdravijim i ekološki prihvatljivijim, ograničavanjem uporabe pesticida, umjetnih gnojiva i antibiotika te smanjivanjem utjecaja na okoliš kod prehrambene industrije i maloprodaje.

Budući da novi strateški planovi za poljoprivrednu politiku neće biti usvojeni na vrijeme, ministri su razgovarali o prijelaznim mjerama za financiranje europskih poljoprivrednika tijekom 2021. godine.

"Naše buduće politike moraju osigurati poštenu tranziciju i pristojan život za poljoprivrednike. U međuvremenu, europski poljoprivrednici zaslužuju imati sigurnosti i predvidivost. Stoga moramo što je prije moguće postići dogovor o prijelaznim mjerama i omogućiti da stare funkcioniraju tijekom prijelaznog razdoblja", istaknula je ministrica.

Tijekom radnog ručka, europski ministri razgovarali su s američkim ministrom poljoprivrede Sonnyem Perduem.

Ministar Perdue je upozorio da je američki deficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima s EU-om nelogičan jer EU ima gotovo dvostruko više potrošača od SAD-a, a znatno manje obradivog zemljišta. Požalio se na europske sigurnosne standarde i istaknuo da bi Europska unija trebala razmotriti svoju odluku o zabrani uvoza iz SAD-a klorirane piletine i govedine tretirane hormonima.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je uvođenjem carina na europske automobile ne budu li napredovali trgovački pregovori između dviju strana, a koji su blokirani zbog poljoprivrede, jer europska strana ne želi snižavati sanitarne norme za poljoprivredne proizvode.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:58