Komisija povećava najveći iznos minimalnih potpora za poljoprivredu, za Hrvatsku iznosi preko 28 milijuna eura

Autor:

  • Jasmina Tomašević

22.02.2019.

FILE PHOTO: European Commissioner for Agriculture and Rural Development Phil Hogan holds a news conference on the Common Agricultural Policy (CAP) post-2020, in Brussels, Belgium June 1, 2018. REUTERS/Yves Herman/File Photo
Yves Herman / REUTERS

Europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan

Europska komisija usvojila je nova pravila za poljoprivredni sektor. Gornja granica državnih subvencija povećat će se s 15 tisuća eura na 20 tisuća eura, objavili su u priopćenju za medije.

Revidiranim pravilima planira se omogućiti veća fleksibilnost i učinkovitost, posebice u kriznim situacijama jer za izdavanje tzv. minimalne potpore (de minimis) više nije potrebno konzultirati Komisiju i čekati njezino odobrenje.

Minimalna pomoć koristi se za vrlo specifične svrhe, primjerice za sprječavanje ili iskorjenjivanje bolesti životinja u vrijeme epidemija ili za nadoknadu štete poljoprivrednicima koju su im na farmama nanijele životinje poput divljih svinja.

- Prijedlog Komisije za nova pravila o državnim subvencijama za poljoprivredni sektor odražava vrijednost ovog oblika potpore u vrijeme krize. Povećanjem maksimalnog iznosa potpore poljoprivrednicima, nacionalne vlasti imat će veću fleksibilnost i moći će brže i učinkovitije podupirati ranjive poljoprivrednike. U nekim slučajevima, iznos državne potpore koji se može pružiti pojedinim poljoprivrednicima povećat će se za 66 posto. Ta nova pravila i dalje će pratiti uobičajena pravila natječaja za državne subvencije koje države članice mogu nastaviti primjenjivati – komentirao je nova pravila povjerenik Komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan.

Kako ne bi došlo do narušavanja tržišnog natjecanja maksimalni iznos potpore koji se može raspodijeliti po farmi tijekom tri godine povećat će se s 15 na 20 tisuća eura. Svaka država članica EU-a ima maksimalni državni iznos koji ne smije premašiti, a on iznosi 1,25 posto godišnje poljoprivredne proizvodnje zemlje u istom trogodišnjem razdoblju te se radi o povećanju državne gornje granice od 25 posto.

 

Ako zemlja ne potroši više od 50 posto svoje ukupne državne potpore za pojedini poljoprivredni sektor, može dodatno povećati minimalnu pomoć po poljoprivrednom gospodarstvu na maksimalnih 20 tisuća eura. To predstavlja povećanje gornje granice od 66 posto po poljoprivredniku te povećanje državne gornje granice za 50 posto.

Davatelji potpore u Republici Hrvatskoj su ministarstva, županije, gradovi, općine i sve institucije koje raspolažu proračunskim sredstvima.

Iz hrvatskog ministarstva poljoprivrede istaknuli su kako je važno napomenuti da 'maksimalni iznos po poljoprivrednom gospodarstvu  predstavlja kumulativno zbroj svih dodijeljenih potpora pojedinih davatelja u trogodišnjem razdoblju'.

Također napominju da 'kako bi se izbjeglo moguće narušavanje tržišnog natjecanja svaka država članica EU-a ima maksimalni nacionalni iznos de minimis potpore koji se ne može premašiti i za Hrvatsku on iznosi 28.920.958 eura (1,25 posto godišnje poljoprivredne proizvodnje)'.

Uredba stupa na snagu 14. ožujka 2019. kada će se početi pratiti trogodišnji maksimalni limit od 20.000 eura de minimis poljoprivredne potpore po  poljoprivredniku, uključujući godine praćenja 2017. i 2018. godinu.