Može li Europska unija spriječiti propadanje farmi?

U raspravama o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) postavljalo se pitanje kako prilagoditi financijske alokacije specifičnim potrebama određenih regija. Ako se regije suočavaju s različitim izazovima, slaba raspodjela financijskih sredstava neće pomoći, piše Euractiv.de.
Farma Lovrinčević na otoku Šolti
 Božidar Vukičević / CROPIX

Jasno je da europski poljoprivrednici imaju probleme.

U samo deset godina broj farmi u Njemačkoj se i više nego prepolovio. Iako su preostala poljoprivredna poduzeća postala veća, broj potrebnih radnika za proizvodnju nezaustavljivo pada. Tradicionalni krajolici koji su nekoć bili visoko cijenjeni sve više postaju pusta područja čija obilježja postaju napuštene, ruševne seoske kuće, nezaposlenost i nedostatak perspektive za lokalno stanovništvo.

Međutim, Europska unija ulaže više novca u poljoprivrednu politiku nego što ulaže u bilo što drugo. Potpora ruralnim područjima u obliku drugog stupa ZPP-a je jedna od glavnih briga. Zašto onda postoji rastući broj problema? Mogući odgovor krije se u činjenici da se financijska sredstva koriste nedovoljno učinkovito jer se veliki dio sredstava dijeli proizvoljno prema kapacitetu tvrtke i nedovoljno se sagledava specifičnost izazova s kojima se pojedine regije suočavaju.

Više fleksibilnosti

U konačnici, ne suočavaju se sve regije s istim problemima.

Polovica populacije u Njemačkoj živi na selu. Zato, postoje značajne razlike između ekonomske moći, upotrebe zemlje te dobne raspodjele u različitim područjima. Dok u nekim regijama postoji nedostatak mlađe populacije koja se želi okušati u poljoprivredi, drugi se bore s visokom stopom nezaposlenosti ili slabom infrastrukturom.

- U trenutnom ZPP-u mjere i načini provedbe su naširoko određeni detaljnom regulacijom. To dovodi do kompliciranog provođenja koje nije uvijek dovoljno prilagođeno nacionalnim i regionalnim uvjetima – rekao je predstavnik Komisije Martin Scheele u Berlinu na susretu o poljoprivrednoj politici EU.

Stoga, ZPP bi se trebala učiniti puno fleksibilnijom uz reformu koju predlaže Europska komisija. U budućnosti, više će se pažnje posvećivati rezultatima nego usklađivanju s pravilima. Države članice će imati više slobode u korištenju sredstava tako će se više u obzir uzimati različite potrebe različitih regija.

- U novom modelu provođenja samo su osnovne odrednice postavljene na razini Europske unije. Države članice i njihove regije razvijat će svoje ZPP strateške planove s visokim stupnjem fleksibilnosti prema njihovom kreiranju pomoći i raspodjele. Samo je nekoliko pravila o tome kako bi se to trebalo izvesti – objasnio je Scheele.

Međutim, čak i nakon reforme veći dio sredstava će još uvijek biti alocirana kroz prvi stup u obliku direktnih isplata poljoprivrednicima. Pored toga, to bi trebalo spasiti financiranje u drugom stupu.

- Ova slabost, točnije područja djelovanja poljoprivredne politike EU, a koja su u velikoj mjeri usmjerena na točno određene ciljeve poput zaštite okoliša, prirode i životinja. To uključuje agro-okolišne mjere kao što su različiti plodoredi, okolišno prikladna ispaša i ekološka upravljivost – kritizirao je upravni direktor Njemačke radne grupe za ruralnu poljoprivredu (AbL) Ulrich Jasper.

S druge strane, Scheele uvjerava kako će vođenje računa o regionalnim razlikama biti ostvareno u budućnosti. Regionalne specifičnosti mogle bi biti uzete u obzir upotrebom mogućnosti realokacije sredstava između dva stupa. Scheele smatra da će zbog toga biti moguće realocirati 15 posto sredstava iz prvog stupa 'putem regionalno diferenciranih intervencija u drugi stup'. Štoviše, dodao je kako regionalno diferencirana 'zelena pravila' trebaju biti financirana iz prvog stupa.

Jasper je vjerovao da je ovo korak u pravom smjeru dok je slično Europski revizorski sud (ECA) kritizirao nedostatak obvezujućih stavki. Dodao je kako bi ljudi trebali manje okretati Komisiji, a više njemačkom ministarstvu gospodarstva i energetike gdje se trenutno prijedlozi Komisije razvlače na komadiće u Vijeću EU.

Više slobodnog prostora

Iako su države članice u očiglednoj boljoj poziciji nego Unija za iznošenje regionalnih specifičnosti, lokalni poljoprivrednici znaju najbolje. Primjerice, Andreas Eisen, govoreći na događanju Euractiva Njemačke u ime saveza kooperacija iznio je mišljenje kako se treba ojačati lokalna razina.

- Za ovu svrhu bilo bi poželjno kada bi pojedine Njemačke regije mogle za sebe odlučiti o smjernicama kreacije prvog stupa - rekao je.

Štoviše, rekao je kako je očito potrebno veće planiranje za lokalne poljoprivrednike. Vrijeme, kao i uzastopne političke debate, stvorili su nesigurnost koja je otežala odluke o dugoročnom ulaganju. Shodno tome, Eisen je također kritizirao poveznicu ZPP reforme s raspravom o budućem proračunu Europske unije.

- Preciznije rečeno, veća sigurnost planiranja pojavit će se ako rasprava o Unijinom polugodišnjem financijskom okviru ne bude automatski vodila u raspravu o ZPP reformi. Dugoročni poljoprivredni planovi i veća održivost nego u sedmogodišnjem ciklusu – zaključio je Eisen.

ZPP reforma nudi prilike

Bruxelles je svjestan ovoga problema. Upravo je zato Europska komisija sugerirala državama članicama da svaki nacionalni plan koji koristi ZPP sredstva mora imati klauzulu o strategiji za upravljanje rizicima u budućnosti. Politički gledano, postigla bi se veća smirenost kada bi se reforma i financijski okvir spojili tek od 2021. godine.

No, je li reforma prikladna za efikasnu borbu protiv propadanja farmi?

- U oba stupa ZPP omogućava širok spektar financijskih mogućnosti koje mogu poduprijeti manja poslovanja na ciljani način - odgovorio je neodređeno Scheele.

- Podrška za mogućnosti da se iznesu krize, razvoj poslovanja i razvoj novih izvora prihoda, dosezi direktnih isplata, pomoć za pokretanje poslovanja te poticaj za ulaganja, savjetovanje i obučavanje - nastavio je.

Kako god, to su samo mogućnosti.

Države članice morat će sve više odgovarati na to žele li i kako iskoristiti te mogućnosti. Stoga postoje prilike za iskorištavanje ZPP-a kako bi se snažnije reagiralo na izazove regionalnih specifičnosti i potreba manjih poduzeća. No, hoće li se ta mogućnost iskoristiti druga je stvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:00