Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik Ivan Gašić predstavljao državu na kongresu u Bruxellesu

Autor:

  • Euractiv.hr

19.10.2018.

Ured eurozastupnice Marijane Petir

U Europskom parlamentu u Bruxellesu održan je 5. Europski kongres mladih poljoprivrednika na kojem je Hrvatsku predstavljao najbolji mladi poljoprivrednik Ivan Gašić, pobjednik natječaja koji je u Hrvatskoj treći put zaredom organizirala zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta Marijana Petir (EPP).

Ovogodišnju nagradu stručnog povjerenstva za najbolji projekt odnio je mladi poljoprivrednik iz Portugala, najodrživijim je proglašen onaj iz Belgije, a najinovativniji je mladi poljoprivrednik iz Italije iz Južnog Tirola.

Na 5. Europskom kongresu u organizaciji EPP-a, sudjelovalo je više od 300 mladih poljoprivrednika, dok je 12 njih koji su ušli u finale izbora predstavilo svoje projekte. Mlade poljoprivrednike pratilo je i 23 zastupnika Europskoga parlamenta, ujedno i ambasadora toga natječaja u državama članicama.

Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik Gašić na svom se obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Beketincima u Osječko-baranjskoj županiji bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka. Godišnje proizvode 200 tisuća litara mlijeka dok 36 tisuća litara preradi u sir. Mlijeko s Gašićeve farme nosi oznaku „mlijeko hrvatskih farmi“, a svoje proizvode plasira manjim dijelom u lokalne restorane, dok ih velikim dijelom prodaje na kućnom pragu i na sajmovima. Gašić je prilikom predstavljanja u Europskom parlamentu kazao kako se poljoprivredom odlučio baviti u trenutku kad je bilo najteže te svom ocu nije dopustio prodati gospodarstvo.

„Odobrenjem sredstava iz EU fondova uvelike ću unaprijediti svoje gospodarstvo i napraviti veliki korak prema naprijed u svojim planovima za budućnost, a isto tako i u očuvanju okoliša. Glavni cilj u poslovanju mi je sve proizvedeno mlijeko preraditi u mliječne proizvode, a u planu mi je još i proširiti svoje stado, ali za to mi je potrebno više poljoprivrednog zemljišta na kojemu bih proizvodio hranu za stoku. Najteži dani su iza mene i nikad nisam bio odlučniji u ostvarenju svojih ciljeva i sretniji u svom poslu“, kazao je Gašić.

5. Europski kongres mladih poljoprivrednika ispred EPP-a tradicionalno su organizirali portugalski zastupnik Nuno Melo te španjolska zastupnica Esther Herranz. Najbolje mlade poljoprivrednike pozdravio je predsjednik Europskoga parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a i kandidat za predsjednika Europske komisije Manfred Weber, a video porukom obratio se i predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Snažnu poruku o važnosti mladih poljoprivrednika uputio je Jannes Maes, predsjednik Europskog udruženja mladih poljoprivrednika (CEJA).

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version