"Pomlađeni" i "profesionalizirani" vinski sektor u pokrajini Alentejo želi biti prepoznat u cijelom svijetu

Autor:

  • Lusa,
  • Rita Ranhola

22.11.2019.

Emílio Cruz comanda um drone na sua herdade de 115 hectares de terra em Campo Maior, 30 de outubro de 2019. Emílio Cruz abandonou o mundo da fotografia e o seu país, Espanha, para herdar 115 hectares de terra em Campo Maior, no Alto Alentejo, onde aposta em agricultura biológica e novas tecnologias, como drones e sondas. (ACOMPANHA TEXTO DO DIA 16 DE NOVEMBRO DE 2019). NUNO VEIGA/LUSA
NUNO VEIGA / LUSA

Mnogo je ljudi koji danas rade u vinogradarskom sektoru u Alenteju koji su studirali izvan Portugala ili imali profesionalna iskustva izvan zemlje i stoga dolaze s više "svjetskog iskustva'' i to je dobro jer smo ''otvoreniji za inovacije''. Na slici: poljoprivrednik Emilio Cruz upravlja dronom na svojih 115 hektara

Ovaj tekst dio je posebnog izvještaja u suradnji s mrežom Euractiv na projektu Europske komisije o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Zemlje koje su doprinjele izvještaju na temu generacijske obnove ruralnih područja su: Španjolska, Portugal, Francuska, Belgija, Italija, Njemačka i Hrvatska.

Vinski sektor u regiji Alentejo na jugoistoka Portugala, tržišni je lider koji prodaje četiri od deset boca vina na portugalskom tržištu. Tijekom posljednjih desetljeća postao je profesionalan i „pomlađen“ te želi biti prepoznatljiv u cijelom svijetu, rekao je regionalni predstavnik za portugalski mediji Lusa.

Međutim, unatoč ovom pozitivnom trendu, sektor se mora dodatno zalagati u pogledu izvoza i cijena, rekao je Francisco Mateus, predsjednik Regionalne komisije za vinarstvo Alentejo (CVRA). CVRA je institucionalno tijelo koje certificira, kontrolira i štiti vina Alenteja i vina označena Oznakom zemljopisnog porijekla iz Alenteja.

- Vinogradarstvo je važno u regiji, u kontekstu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, i raste - dodao je predsjednik CVRA-e.

- Način na koji su potrošači prihvatili vina iz Alenteja početkom 90.-ih imao je veze s nekom tehnološkom revolucijom" u regiji i "Alentejo se u 30 godina gotovo pomladio. Ljudi s vrlo profesionalnom vizijom i mladi s obukom i iskustvom u drugim dijelovima svijeta pridružili su se zanimanju", rekao je.

Mnogo je ljudi koji danas rade u Alenteju koji su studirali izvan Portugala ili imali profesionalna iskustva izvan zemlje i stoga dolaze s više "svjetskog iskustva i to je dobro jer smo otvoreniji za inovacije", objasnio je.

Održivo restrukturiranje

Program Alentejo za održivost vina (PSVA), pionirska inicijativa u Portugalu koju promovira CVRA (iako postoji u drugim dijelovima svijeta), jedan je od primjera kako su inovacije obilježile regiju.

Program je prilikom svog pokretanja 2015. godine imao 94 člana, a sada ih ima 386. João Barroso, voditelj PSVA-e, rekao je za Lusu da je program usmjeren na proizvođače grožđa i vina u regiji, ali također povezuje mreže proizvođača s istraživačkim institucijama, visokim obrazovanjem, regionalnim i nacionalnim tijelima.

Dobrovoljni PSVA potiče dobre okolišne i održive prakse u vinogradima i vinarijama. Osim toga, nedavno je bio jedan od 15 pobjednika Europskog natjecanja za ruralnu inovaciju (LIAISON Project 2019), koje je dio Europskog inovacijskog partnerstva za poljoprivrednu produktivnost i održivost u Europskoj komisiji (EIP-AGRI).

Također, proizvođači Alenteja su obraćali pozornost na Europsku uniju i koriste se podrškom EU-a za poboljšanje svojih pogona i proizvoda.

- Uloženo je u modernizaciju vinarija i europski fondovi su važni - rekao je Francisco Mateus, pojašnjavajući da se pomoć koristi "za marketing i promociju u inozemstvu", pomažući vinarima da "prodru na tržišta i odu na sajmove".

Program restrukturiranja vinograda bio je ''vrlo važan korak". Između 2000 i 2017, za Alentejo je odobrena ukupna pomoć u iznosu od 137 milijuna eura, što odgovara "oko 200 milijuna eura uloženih u zemlju", naglasio je. Dodao je da su vinogradarske površine odobrene za restrukturiranje "oko 17 000 hektara, od 2000. do natječaja za 2017/2018 ".

U regiji Alentejo se u 2018. proizvelo "107 milijuna litara vina" što je prema registrima "bolja godina od prethodne", budući da je "2017 bila na vrhu ljestvice triju uzastopno loših proizvodnih godina zbog posljedica suše''.

Od Portugala do svijeta

Ove godine proizvodnja se ne bi trebala "približiti toj količini, zbog nedostatka kiše'', rekao je. No, budući da je uvjeren u kvalitetu vina, dodao je da "proizvođači izvještavaju da će biti odlična godina".

Prema podacima Instituta za vino i vinovu lozu (IVV) u 2018. godini, s CVRA je registrirano gotovo 21.962 hektara od 24.544 hektara vinograda u Alenteju, što je daleko manje nego prije samo 30 godina.

- Kako je vrijeme prolazilo, postala je prednost koristiti ime Alentejo - dodao je Mateus. Regija "duži niz godina" drži tržišni udio u Portugalu, glavnom odredištu svojih vina.

- Imamo gotovo 40% tržišnog udjela certificiranih vina, što je vrlo dobro, a 2018. prosječna cijena bila je iznad nacionalnog prosjeka - rekao je predsjednik CVRA-e.

Izvoz iz regije Alentejo „bio je relativno stabilan“ i u prosjeku je između 2015. i 2018. godine izvezeno gotovo 20 milijuna litara vina u inozemstvo u iznosu od 62,3 milijuna eura.

Glavna izvozna destinacija regije ostaje Europa, ako je računamo kao cjelinu. No, kada su u pitanju pojedinačne zemlje,  Angola, Brazil, Sjedinjene američke države i Švicarska svrstavaju se među najveće izvozne destinacije, dodao je Mateus.

Ono što Alenteju još uvijek nedostaje je "stvaranje veće novčane vrijednosti" svojim vinom i '' korak ka većem izvozu vina, kroz diverzifikaciju raspona zemalja u kojima se prodaje proizvod ", rekao je.

Predsjednik CVRA-e, koji je prepoznao da je "to posao koji se nikada ne završava", izjavio je da je njihova ambicija  da "Alentejo postane priznata vinska regija u Europi i svijetu".

 [Uredila Karla Juničić]

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.