Prijave za najboljeg mladog poljoprivrednika do 1. ožujka

Autor:

01.02.2019.

Beketinci, 250418. OPG Ivana Gasica kandidata za najboljeg mladog poljoprivrednika. Na fotografiji: Ivan Gasic sa svojim polutvrdim sirevima za koje je dobio nagrade na sajmovima. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Prošlogodišnji pobjednik Ivan Gašić

Na izbor koji četvrti put organizira eurozastupnica Marijana Petir mogu se javiti nositelji OPG-ova u dobi do 40 godina.

Od danas pa do kraja veljače otvoren je natječaj za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/poljoprivrednice koji četvrtu godinu zaredom organizira Marijana Petir, hrvatska zastupnica u EP-u i ambasadorica projekta za Hrvatsku iz redova Europske pučke stranke.

Na natječaj se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici koji su nositelji OPG-a i imaju do 40 godina sa svojim projektima koji su tijekom 2018. godine ili završeni ili bili u provedbi.

Glavni sponzor

Medijski pokrovitelj izbora i ove je godine Jutarnji list, a glavni sponzor Erste banka koja će pobjedniku dodijeliti novčanu nagradu u iznosu od 15 tisuća kuna. Za pobjednika natječaja, kao i za deset najboljih poljoprivrednika zastupnica Petir osigurat će put u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu.

Cilj je natječaja i europske nagrade za mlade poljoprivrednike promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor opstao.

- Iz godine u godinu u ovom natječaju upoznajem mlade, pametne i uporne ljude koji vole i žive poljoprivredu. U svojim projektima streme visoko, okrenuti su prema budućnosti, u poljoprivrednu proizvodnju unose inovacije, kreativni su u promociji svoji proizvoda, udružuju se kako bi zajedno bili jači na tržištu - kaže Petir i dodaje kako su svi dosadašnji pobjednici na natječajima uspješni u svojim poslovima.

Sve mlade koji razmišljaju o bavljenju poljoprivredom zasigurno će obradovati i vijesti da bi se potpore za mlade poljoprivrednike prema novom prijedlogu Zajedničke poljoprivredne politike, koja je trenutačno “na stolu” Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta, trebale dvostruko povećati na čak 100.000 eura, što je svakako vjetar u leđa za poticanje mladih da se upuste u svoju “poljoprivrednu avanturu”.

Ključne prepreke

- Dok gotovo svakodnevno svjedočimo iseljavanju mladih obitelji, Hrvatska iz godine u godinu bilježi i pad broja obiteljskih gospodarstava. Je li poljoprivreda postala “nepopularna” djelatnost ili je od poljoprivrede danas sve teže živjeti? Mlade poljoprivrednike brine otežan pristup poljoprivrednom zemljištu, a muče se i s pristupom financijama pod normalnim uvjetima kreditiranja. Tu je i problem s odnosima na tržištu i rizicima poslovanja na čije smanjivanje ne mogu samostalno utjecati. Mlade poljoprivrednike najviše brine nepoštena trgovačka praksa u lancu opskrbe hranom, koja još nije regulirana iako imamo zakon - zaključuje Petir.