Svjetska banka: hrvatska poljoprivreda ide u dobrom smjeru, i trebala bi potaknuti gospodarski rast te stvoriti nova radna mjesta

Autor:

09.07.2019.

Metkovic, 131012.
Berba nandarina u Dolini neretve na plantazi Zeljke Palinic.
Ove jeseni u Dolini Neretve ubrati ce se 60 tisuca tona ovog voca, od cega ce se vecina izvesti na trziste zemlja EU i Rusije. Ministarstvo poljoprivrede potice otkup mandarine sa 0.8 kuna po kilogramu uz zajamcenu cijenu od tri kune.
Nostelj poljoprivrednog gospodarstva odnosno poslodavac sezonske radnike prijavljuje kupujuci vaucer koji izdaje ministarstvo financija te uplacujuci porez i prirez.
Na fotografiji: Ivo Miocevic iz Bobanova nakon gubitka posla u Konstruktoru bere mandarinu.
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Denis Jerkovic / CROPIX

Stručnjaci Svjetske banke kažu da hrvatski poljoprivredni sektor ima brojne komparativne prednosti koje se mogu koristiti za povećanje rasta i razvoja

Prema prvim rezultatima dubinske analize koje su proveli stručnjaci Svjetske banke, strukturna transformacija hrvatske poljoprivrede ide u dobrom smjeru, i trebala bi potaknuti gospodarski rast te stvoriti nova radna mjesta.

Dubinska analiza hrvatske poljoprivrede pokazuje da je ulaganje u poljoprivredu ekonomski opravdano, te da 1 milijun dolara uloženih u poljoprivrednu proizvodnju generira povećanje od 5,19 milijuna dolara u vrijednosti ukupnog obujma ekonomske proizvodnje, prenosi Hina.

Javni izdaci za poljoprivredu u Hrvatskoj su na razini oko 1,3 % BDP-a, dvostruko više od prosjeka EU-28. U ukupnim potporama koje dobiju hrvatski poljoprivrednici na EU sredstva otpada oko 65 %.

Stručnjaci Svjetske banke kažu da hrvatski poljoprivredni sektor ima brojne komparativne prednosti koje se mogu koristiti za povećanje rasta i razvoja, kao što su neograničen pristup tržištu EU, pristup financiranju u okviru zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), raznoliki poljoprivredni i okolišni uvjeti, dobro zemljište i bogate vodne resurse, relativno niske troškovi rade, dobru cestovnu infrastrukturu i turizam u porastu.

Svjetska banka, međutim, primjećuje da je Hrvatska još uvijek ovisna o uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, dok hrvatski poljoprivrednici koriste zastarjele i neučinkovite strojeve, polako se prilagođavaju tehnološkim promjenama i inovacijama, a rijetko se povezuju u udruge, što ih čini manje konkurentnim i manje prilagodljivim na promjene.

Dokument pokazuje da je za postizanje punog potencijala poljoprivrednog i prehrambenog sektora potrebno poboljšati poljoprivrednu produktivnost i stvoriti dodanu vrijednost spajanjem primarne proizvodnje i prerade.

- Poljoprivreda i ruralna područja, kao i akvakultura, imaju ogroman potencijal za rast i razvoj, a strukturna transformacija tih sektora, koja je posebno potaknuta nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ide u dobrom smjeru – izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Rekao je da će do kraja godine biti dovršena strateška vizija razvoja poljoprivrede i ruralnih područja, te da će biti pripremljen i nacionalni strateški plan za zajedničku poljoprivrednu politiku EU 2021-20127.

Analiza pokazuje da je Hrvatska trenutno konkurentna u primarnim poljoprivrednim proizvodima male vrijednosti, kao što su žitarice i uljarice (suncokret i soja), dok je njegova konkurentnost u visoko vrijednim proizvodima ograničena na relativno mali broj hortikulturnih i stočarskih proizvoda.

Dokument također pokazuje da bi Hrvatska trebala iskoristiti mogućnosti koje nudi ekološka proizvodnja jer je u usporedbi s drugim zemljama EU Hrvatska zabilježila najveći porast u područjima pod ekološkom proizvodnjom.