U slučaju Brexita bez sporazuma, Europska unija će zaštiti irske poljoprivrednike

Autor:

  • Karla Juničić

04.02.2019.

FILE PHOTO: European Commissioner for Agriculture and Rural Development Phil Hogan holds a news conference on the Common Agricultural Policy (CAP) post-2020, in Brussels, Belgium June 1, 2018. REUTERS/Yves Herman/File Photo
Yves Herman / REUTERS

Europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan

Irsko izdanje lista Sunday Times prenijelo je izvješće irske vlade i izvore iz Europske unije prema kojem će Europska komisija, u slučaju kolapsa cijena govedine i mliječnih proizvoda zbog Brexita bez sporazuma, pristati nadoknaditi štetu irskim poljoprivrednicima, izvijestio je Reuters.

Brexit bez sporazuma, kojeg se mnogi sve više pribojavaju, mogao bi prouzročiti štete u gospodarstvu i trgovini zemalja članica, među kojima bi najviše mogla biti pogođena Irska.


Prema odgovoru Europske komisije, poljoprivrednici će moći dobiti stotine milijuna eura hitne pomoći kako bi nadokandili kolaps tržišta i gubitak birtanskih kupaca.

Ministar poljoprivrede Michael Creed i glavni povjerenik Komisije za poljoprivredu Phil Hogan sastali su se prošlog ponedjeljka kako bi razgovarali o mogućem utjecaju Brexita bez sporazuma na irski poljoprivredno-prehrambeni i ribarski sektor.

Povjerenik Hogan je kazao kako je Europska unija "spremna za sve moguće situacije", ako irski farmeri dožive pad cijena hrane u slučaju Brexita bez sporazuma krajem ožujka.

Polovica ukupnog izvoza irskog goveđeg mesa završava u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ministar Creed je procijeno da bi se u slučaju 'bez sporazuma' poljoprivredni i prehrambeni sektor suočio s porezima na uvoz u visini od 1,7 milijardi eura. U izjavi je ministar naglasio potrebu za primjenom mjera tržišnog odgovora uključujući i iznimnu pomoć.

Sunday Times je izjavio kako bi naknada, slično mjerama poduzetim kada je Rusija zabranila poljoprivredne proizvode iz Europske unije, mogla vrijediti i za nizozemske i belgijske proizvođače cvijeća i danske proizvođače mliječnih proizvoda i slanine koji povećano izvoze u Ujedinjeno Kraljevstvo.