Mehanizacija

Udruga: 'Uvoze traktore Belarus bez certifikata EU', tvrtka: 'To je laž!'

Statistički podaci o velikom porastu prodaje traktora u protekle su dvije godine u stručnim krugovima ocjenjivani kao pouzdan znak oporavka agrarnog tržišta kroz sve veća ulaganja u mehanizaciju.
Ilustracija, ratarske površine Belja u Mirkovcu
 Vlado Kos / CROPIX

Iz Ministarstva poljoprivrede naglašavali su kako je to posljedica njihovih mjera sufinanciranja mehanizacije iz fondova EU, a uvoznici traktora i opreme zadovoljno su trljali ruke.

Izmjene pravilnika

Međutim, s podacima o ponovnom povećanju prodaje u 2018. za novih 44 posto iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH stiglo je i dodatno pojašnjenje tako velikog skoka. Tajnik te udruge Franjo Dominković kaže da je gotovo trećina traktora uvezenih u Hrvatsku pod istragom.

- Još smo lani upozoravali da postoji problem oko uvoza traktora Belarus iz Bjelorusije koji su evidentirani među novoregistriranim traktorima, a nemaju zadovoljavajuće ekološke certifikate. Postoji sumnja da zbog izbjegavanja plaćanja PDV-a nisu prodani u Hrvatskoj, nego su završili dalje u EU, točnije u Mađarskoj. U tijeku je istraga kako bi se utvrdilo jesu li ovi traktori protupravno uvezeni u Hrvatsku, a potom mimo pravila EU završili u Mađarskoj. O ovoj nepravilnosti nedavno je mađarska policija izvijestila našu stranu - kaže tajnik Dominković

Dodaje kako je Državni zavod za mjeriteljstvo izmjenama i dopunama Pravilnika o utvrđivanju sukladnosti traktora za poljoprivredu i šumarstvo od 4. siječnja ove godine pokušao ispraviti greške i ograničiti daljnji uvoz rabljenih traktora iz EU.

Prijava MUP-u

- Upozoravanjem na uočene propuste pri uvozu traktora Belarus uspjeli smo promijeniti pravilnik, a na policiji je da istraži tko je to napravio i dopustio nepropisan uvoz i daljnju prodaju u EU. Tko je za njih zatražio homologaciju i tko ju je izdao, mi ne znamo. Znamo da je Zavod objavio izmjenu pravilnika kojom je onemogućen daljnji uvoz traktora s više od 50 radnih sati izvan EU, a ako se uvozi kao prethodno registriran, tada mora biti najmanje 6 mjeseci registriran u inozemstvu. Ne može više biti ‘danas registriran u Orašju, a sutra u Županji’ - kaže Dominković koji je cijeli slučaj prijavio MUP-u.

Traktore Belarus na naše tržište uvozi vinkovačka tvrtka Brilliant, jedna od najuspješnijih domaćih tvrtki koja se bavi uvozom najpoznatijih marki traktora i mehanizacijske opreme. Program traktora Belarus posebno oglašavaju na svojim stranicama, a član Uprave tvrtke Milenko Komšić kaže kako je njihova tvrtka preozbiljna da bi si dopustila uvoz sumnjive mehanizacije.

- To što priča Dominković su gluposti jer traktori koje uvozimo imaju svu potrebnu dokumentaciju. Nemamo nikakvih spoznaja da se protiv nas vodi bilo kakva istraga. Riječ je o pokušaju blaćenja naše tvrtke od jalne konkurencije kojoj smo u ravnopravnoj utrci na tržištu uzeli dio kolača i poslova - rekao nam je Komšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:12