Vijeće Europe je usvojilo uredbu kojom će se olakšati uporaba komunalnih otpadnih voda za poljoprivredno navodnjavanje

Autor:

  • Karla Juničić

26.06.2019.

Knezevi Vinogradi, 300812.
Zbog ekstremne suse u Hrvatskoj stete u poljoprivredi se procjenjuju na cak 200 milijuna kuna te se za rujan predvidja poskupljene hrane.Dugotrajne visoke temperature,nedostatak oborina i nerazvijen sustav navodnjavanja poljoprivrednih povrsina u Slavoniji i Baranji nanijele su veliku stetu svim poljoprivrednim kulturama a najvise kukuruzu zbog cega ce poskupjeti stocna hrana.Velike stete pretrpjeli su i soja, secerna repa i suncokret.
Na fotografiji:Sustav za navodnjavanje polja u Baranji,sustav je trenutno namjesten za navodnjavanje polja kukuruza kokicara.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX

Navodnjavanje polja u Baranji zbog posljedica ekstremne suše

Zbog sve češćih klimatskih nepogoda rizici od nestašice vode postaju sve veći problem u EU posebice u poljoprivrednim kulturama.

Kako bi poduzela mjere s ciljem smanjena nestašice vode, Europsko vijeće je danas donijelo stajalište o uredbi kojom će se olakšati uporaba komunalnih otpadnih voda za poljoprivredno navodnjavanje, stoji u priopćenju Europskog vijeća.

- Voda je dragocjen resurs. Danas je ostvaren važan korak prema uspostavi novih pravila koja će nam omogućiti obnavljanje vode na način koji je siguran za ljude i životinje, a dobar za okoliš – rekao je Ioan Deneș, rumunjski ministar voda i šumarstva dodavši da je potrebno uspostaviti 'minimalne standarde za kvalitetu obnovljene vode i praćenje usklađenosti' kako bi 'poljoprivrednici mogli rabiti obnovljenu vodu'.

Uredba koja je u potpunosti u skladu s kružnim gospodarstvom unaprijedit će se dostupnost vode i poticati njezina učinkovita uporaba čime će se osigurati navodnjavanje polja, posebice tijekom toplinskih valova i velikih suša, te time spriječiti štete u poljoprivrednim kulturama i nestašici hrane, prema izvješću Europskog vijeća.

Prijedlog sadrži stroge zahtjeve za kvalitetu obnovljene vode i njezino praćenje kako bi se zajamčila zaštita ljudskog i životinjskog zdravlja te okoliša.

Nekoliko država članica već dugo i uspješno primjenjuje ponovnu uporabu vode u različite svrhe, uključujući poljoprivredno navodnjavanje. Takva je ponovna uporaba bolja za okoliš od alternativnih metoda opskrbe vodom kao što su transport vode ili desalinizacija.

U svojem stajalištu Vijeće državama članicama pruža fleksibilnost da odluče bi li željele rabiti takve vodene resurse za navodnjavanje, imajući u vidu da se zemljopisni i klimatski uvjeti u državama članicama uvelike razlikuju.

Opći pristup koji je danas postignut činit će mandat Vijeća za buduće pregovore s Europskim parlamentom. Očekuje se da će pregovori u okviru trijaloga započeti tijekom finskog predsjedanja.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version