Europska Komisija Hrvatskoj odobrila program izravnih bespovratnih sredstava od četiri milijuna eura za potporu sektoru ribarstva i akvakulture

Autor:

20.04.2020.

Split, 170420.
Prodaja ribe na splitskoj ribarnici odvija se u skladu s preporukama epidemiologa. Ponuda nije obilna, ali nema ni previse kupaca.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX

Važna pomoć ribarima

Europska komisija odobrila je hrvatski program od 30 milijuna HRK (oko 4 milijuna eura) za potporu hrvatskom sektoru ribarstva i akvakulture pogođenom pandemijom koronavirusa. Program je odobren na temelju Privremenog okvira za mjere državne potpore koji je Komisija donijela 19. ožujka 2020., a izmijenila 3. travnja 2020.

Izvršna potpredsjednica nadležna za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je: Programom vrijednim četiri milijuna eura Hrvatska će moći pomoći poduzećima koja posluju u sektoru ribarstva i akvakulture, a trenutačno su u teškoćama zbog pandemije koronavirusa. Poduzeća će time pokriti najhitnije potrebe za likvidnošću, pa će i u ova teška vremena moći nastaviti s ključnim aktivnostima. I dalje blisko surađujemo s državama članicama da bi se što usklađenije i što učinkovitije uvele nacionalne mjere potpore u skladu s pravilima EU-a.

Hrvatska mjera potpore

Hrvatska je na temelju Privremenog okvira obavijestila Komisiju o programu od 30 milijuna HRK (oko 4 milijuna eura) za potporu poduzećima u hrvatskom sektoru ribarstva i akvakulture koja su pogođena pandemijom koronavirusa.

Državnom potporom u obliku izravnih bespovratnih sredstava želi se osigurati likvidnost poduzećima koja posluju u tom sektoru i koja se zbog pandemije koronavirusa suočavaju s manjkom likvidnosti, kako bi mogla nastaviti poslovati za vrijeme pandemije i nakon nje.

Program će se primjenjivati na cijelo državno područje Hrvatske (kopno i otoke), a bit će otvoren poduzećima svih veličina koja posluju u sektoru ribarstva i akvakulture, uključujući poduzeća koja posluju u gospodarskom ribolovu na moru, uzgoju školjkaša, uzgoju toplovodne (ciprinidne) i hladnovodne (salmonidne) ribe, preradi proizvoda ribarstva i akvakulture te ribarskim zadrugama.

Komisija je utvrdila da je hrvatska mjera u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru. Konkretno, potpora neće premašiti 120 000 eura po poduzeću, kako je predviđeno Privremenim okvirom za poduzeća koja posluju u sektoru ribarstva i akvakulture. Usto, potpora u okviru tog programa može se dodijeliti do 31. prosinca 2020.

Komisija je zaključila da je ova mjera potrebna, primjerena i prikladna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru.

Stoga je odobrila mjeru u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Više o tome možete saznati ovdje

Tagovi/Tags: