Donatorska konferencija za razvoj cjepiva: očekuje se najmanje 7,5 milijardi eura

Autor:

04.05.2020.

In this picture taken on April 29, 2020, an engineer shows an experimental vaccine for the COVID-19 coronavirus that was tested at the Quality Control Laboratory at the Sinovac Biotech facilities in Beijing. - Sinovac Biotech, which is conducting one of the four clinical trials that have been authorised in China, has claimed great progress in its research and promising results among monkeys. (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP) / TO GO WITH Health-virus-China-vaccine,FOCUS by Patrick Baert
Patrick Baert / AFP

Europska komisija domaćin je virtualne donatorske konferencije u ponedjeljak na kojoj će se prikupljati sredstva za razvoj cjepiva protiv koronavirusa i za liječenje bolesti koju uzrokuje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen bit će domaćin virtualnog sastanka donatora iz Bruxellesa s početkom u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Očekuje se da će se na događaju prikupiti najmanje 7,5 milijardi eura. Sredstva će se uglavnom dodjeljivati međunarodnim zdravstvenim organizacijama i istraživačkim mrežama.

Na konferenciji među ostalima sudjeluju njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Prikupljenim sredstvima udružit će se resursi širom svijeta kako bi se što brže razvilo cjepivo i učinkovito liječenje, koji bi trebali svima biti dostupni po pristupačnim cijenama.

Merkel je tijekom vikenda obećala "značajno financijsko sudjelovanje" Njemačke, a dpa predviđa da bi se radilo o stotinama milijuna eura. 

Ciljeve konferencije u nedjelju je podržao i papa Franjo. Unatoč nedavnim obećavajućim naznakama, mnogi istraživači ne očekuju da bi cjepivo bilo spremno za uporabu prije sljedeće godine.