Druga šansa?

Europska agencija za lijekove pokreće reviziju opozvanog lijeka za srčane bolesnike

Europska agencija za lijekove (EMA) u utorak je najavila pokretanje postupka revizije odluke o opozivu lijeka za srčane bolesnike, kojeg je prošlog mjeseca povukla s tržišta zbog sumnjivih nuspojava.
 Profimedia, Panthermedia

Tijekom revizijskog postupka, EMA će analizirati utjecaj aktivne supstance valsartana, kojeg proizvodi kineska farmaceutska tvrtka Zhejiang Huahai.

Nakon što je prošlomjesečna analiza dokazala da postoji pozitivna korelacija između korištenja lijeka i nastanka kancerogenih stanica, Huahai je bio prisiljen povući svoj proizvod s tržišta.

U svom službenom očitovanju, EMA je u utorak ponovila da ne postoji neposredna opasnost za pacijente koji su lijek koristili do sad, a istovremeno je naglasila i da ga pacijenti koji ga trenutno konzumiraju ne bi trebali prestati koristiti bez prethodnog savjetovanja sa svojim liječnikom.

Završno mišljenje vijeća Agencije bit će proslijeđeno Europskoj komisiji, koja će potom donijeti zakonsku regulativu obveznu za sve države članice Europske unije. Kao rezultat ovog skandala, vrijednost dionica kineske farmaceutske tvrtke Zhejiang Huahai je na šangajskoj burzi pala za više od 20 posto.

Ovaj članak je prerađena i sažeta verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:14