Koalicija za cijepljenje održala prvi sastanak u Bruxellesu

Autor:

  • Karla Juničić

04.03.2019.

Six-month old Emilio Capone gets a vaccination at the clinic of paediatrician Thomas Fischbach in the western town of Solingen September 4, 2012. REUTERS/Ina Fassbender (GERMANY - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT HEALTH) - RTR37GQU
Ina Fassbender / REUTERS

Europska komisija je danas u Bruxellesu održala prvi sastanak Koalicije za cijepljenje, okupljajući europske udruge zdravstvenih djelatnika kao i relevantne udruge studenata na tom području.

Sastanak je održan s ciljem ispunjavanja ključnih aktivnosti koje su ministri zdravstva usvojili u Preporuci Vijeća, 7. prosinca 2018. godine s ciljem pružanja točnih i transparentnih informacija o cijepljenju pacijentima i široj javnosti.

Vytenis Andriukaitis, povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane, tada je pozvao sve članice da zajedno djeluju u implementaciji mjera za veću osviještenost o važnosti cijepljenja i prihvaćanju od strane građana.

Koalicija je uspostavljena u trenutku kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izjavila da je neodlučnost u vezi s cijepljenjem i smanjene stope cijepljenja jedna od najvećih globalnih prijetnji te je potvrdila da bi se moglo izbjeći 1,5 milijuna smrtnih slučajeva kada bi se poboljšala procijepljenost i imunizacija.

Ponosan na broj okupljenih zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali na prvom sastanku Koalicije za cijepljenje, Andriukaitis je naglasio da su upravo oni 'prvi sugovornici u pružanju točnih informacija o cijepljenju pacijentima'.

- Uloga zdravstvenih radnika u osiguravanju sigurnijeg života svih nas je ogromna. Uvelike pozdravljam predanost Koalicije da cijepljenje učini najlakšim izborom i želim joj uspjeh u njenom vrijednom radu – izjavio je Andriukaitis.

Nedavno objavljeno izvješće iz studenog Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Health at a glance, o zdravstvenom stanju u Europskoj uniji, ukazalo je da su se u posljednjih godina u nekim dijelovima Europe pojavile bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Najbolji su primjer ospice koje i dalje nisu iskorijenjene u Europi. Italija se nedavno suočila s ozbiljnom epidemijom ospica, s 4.978 slučajeva prijavljenih od veljače 2017. do siječnja 2018. godine. Sa sumnjom na epidemiju suočila se i Hrvatska u lipnju 2018. godine.

Isto izvješće je iznijelo zabrinutosti koje se tiču smanjenja stope očekivanog trajanja života  u nekim zemljama poput Francuske, Njemačke i Ujedinjee Kraljevine, ali i prisutnost velikih nejednakosti u zemljama članicama i njihovom socioekonomskom statusu.

Povjerenik redovito upozorava države članice o obvezi cijepljenja o kojoj moraju odlučiti medicinski stručnjaci iako je trenutno u nadležnosti vlada da reguliraju obvezno ili dobrovoljno cijepljenje.

Europska komisija je 4. rujna 2018. u Parizu pokrenula zajedničku akciju za jačanje europske suradnje s ciljem povećanja stope procijepljenosti. Ukupan proračun zajedničke akcije iznosi 5,8 milijuna eura za razdoblje od 2018. do 2021. godine, od čega se 3,5 milijuna eura sufinancira sredstvima iz zdravstvenog programa Europske unije. U projektu sudjeluje 17 država članica, među kojima je i Italija, ali i države koje nisu članice Unije – Norveška, Srbija te Bosna i Hercegovina.

- Zarazne bolesti ne poznaju državne granice. Samo bliska suradnja i koordinacija između europskih država može osigurati učinkovit i pravovremen odgovor. Cijepljenje je čin solidarnosti stoga nam je potrebno usklađeno i strateško djelovanje radi borbe protiv otpora cijepljenju te radi povećanja stope procijepljenosti u EU i susjednim zemljama - izjavio je tada europski povjerenik.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version