Komisija poduzima sve mjere za podizanje razine cijepljenja u Europi

Autor:

  • Gerardo Fortuna/ EURACTIV.com

13.09.2018.

15-month-old child in consulation., Image: 172216650, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP
Profimedia, BSIP

Ilustracija

Kada su u pitanju cijepljenje i imunitet, Europska unija bi trebala biti zadužena za osiguravanje visoke razine kolektivnog imuniteta, ali ne i načina na koji će to vlade država članica provesti, izjavio je za Euractiv Vytenis Andriukaitis, povjerenik Europske komisije za zdravlje.

- Postavlja se pitanje treba li cijepljenje biti obavezno ili će ta odluka biti u nadležnost država članica - naglasio je Andriukaitis dodavši kako je najvažnije 'postići i održati visoku razinu imuniteta'.

- Upravo zato sam u travnju pokrenuo inicijativu usmjerenu na povećanje stope procijepljenosti, kako bi svi građani Europske unije imali pristup relevantnim informacijama, osobito putem europskog portala o cjepivima putem kojeg će moći dobiti objektivne dokaze o cjepivima - zaključio je.

Pitanje obveznog cijepljenja pokrenula je nova talijanska koalicijska vlada svojim pokušajem ukidanja zakona koji propisuje obvezu cijepljenja školske djece.

Naime, Italija se prošle godine suočila s ozbiljnom epidemijom ospica. U razdoblju od veljače 2017. do siječnja 2018. godine, zabilježeno je 4.978 slučajeva zaraze ospicama. Zbog rastućeg otpora o cijepljenju potaknutog brojnim kampanjama protiv cijepljenja diljem Europe, prethodna talijanska vlada odlučila je povećati broj obveznih cijepljenja maloljetne djece do 16 godina starosti s četiri puta na deset.

Prema tom zakonu, djeca koja nisu cijepljena ne mogu ispuniti uvjete za upis u školu. Nekoliko udruga roditelja suprotstavilo se zakonu, tvrdeći da se njime krši pravo na obrazovanje.

Početkom kolovoza, talijanski Senat usvojio je amandman aktualne koalicijske vlade, kojim su vladajući željeli ublažiti postojeći zakon o cijepljenju. Prema njegovoj izmjenjenoj verziji, i dalje je propisana obveza cijepljenja, ali je ukinuta zabrana koja je necijepljenoj djeci zabranjivala pohađanje škole.

No, početkom mjeseca koalicija je promijenila taktiku predstavivši amandman kojim želi ponovno uvesti prethodni sustav. Novim amandmanom obveza cijepljenja ostala bi na snazi do ožujka 2019. godine, zajedno s kaznama u slučaju da roditelji ne postupe sukladno zakonu.

- Zadovoljni smo ishodom naše reforme zato što ono djeci jamči redovito pohađanje škole - doznaje Euractiv od izvora u stranci La Lega koji je želio ostati anoniman.

Ranije ovog tjedna, europski stručnjaci objavili su studiju čiji rezultati ukazuju na pozitivan utjecaj obaveznog cijepljenja, na ukupnu stopu procijepljenosti u Italiji.

- Bio bih zadovoljan kad bi talijanska vlada odlučila zadržati uredbu bivše ministrice zdravstva Beatrice Lorenzin. Uredba djeluje i već je doprinijela povećanju iznimno niske stope procijepljenosti u Italiji - izjavio je Roberto Burioni, doktor medicine i sveučilišni profesor. Upravo je on posljednjih godina postao jedan od najistaknutijih zagovornika cijepljenja.

Pozitivan utjecaj na stopu procijepljenosti u Italiji

Stručna skupina Europske komisije objavila je u ponedjeljak 3. rujna nacrt mišljenja o programima cijepljenja i zdravstvenim sustavima u Europi, ukazujući na 'pozitivan utjecaj provođenja postojeće zakonske obveze cijepljenja na stopu procijepljenosti' u Italiji.

Uredba je stupila na snagu u lipnju 2017. godine. Prema rezultatima izvješća, u razdoblju između 2016. i 2017. godine, zabilježen je porast stope procijepljenosti od 0,9 posto za tetanus te 4,4 posto za ospice, zaušnjake, rubeolu i sl.

Izvješće je pokazalo građani Grčke, Italije, Slovenije i Velike Britanije imaju više povjerenja u prednosti cijepljenja, dok je u Poljskoj zabilježen pad. Ako se sagleda povjerenje građana u sigurnost cjepiva, ono je u porastu u Danskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Rumunjskoj.

S druge strane, Šveđani, Finci, Nijemci i Česi progresivno gube povjerenje u cjepivo.

Zajednička europska akcija

Povjerenik Andriukaitis najavio je da će Europska komisija ovaj tjedan pokrenuti zajedničku europsku akciju o cijepljenju koja će doprinijeti spašavanju života europskih građana, osobito najosjetljivijih skupina kao što su to djeca.

Zajednička akcija pokrenuta je 4. rujna u Parizu i usmjerena je na jačanje europske suradnje na području cijepljenja te na razvoj praktičnih alata koja će europska zdravstvena tijela i  njihovi djelatnici moći primjenjivati s ciljem povećanja stope procijepljenosti.

Ukupan proračun zajedničke akcije iznosi 5,8 milijuna eura za razdoblje od 2018. do 2021. godine, od čega se 3,5 milijuna eura sufinancira sredstvima iz zdravstvenog programa Europske unije. U projektu sudjeluje 17 država članica, među kojima je i Italija, ali i države koje nisu članice Unije – Norveška, Srbija te Bosna i Hercegovina.

- Zarazne bolesti ne poznaju državne granice. Samo bliska suradnja i koordinacija između europskih država može osigurati učinkovit i pravovremen odgovor. Cijepljenje je čin solidarnosti stoga nam je potrebno usklađeno i strateško djelovanje radi borbe protiv otpora cijepljenju te radi povećanja stope procijepljenosti u EU i susjednim zemljama - izjavio je europski povjerenik za zdravlje.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version