Povjerenica Jourova: EU "morbidno ovisna" o medicinskoj opremi iz Kine i Indije

Autor:

20.04.2020.

Věra Jourová, Commissioner for Justice, Consumers and Gender Equality, European Commission, during The State of the Union 2017 in Florence, on Friday May 5, 2017
CLAUDIO GIOVANNINI / EU

Věra Jourová, europska povjerenica za vrijednosti i transparentnost

Potpredsjednica Europske komisije za pravosuđe Vera Jourova upozorila je na "morbidnu ovisnost" Europe prema Kini i Indiji u vezi oprskrbe lijekovima i medicinskom opremom tijekom krize koronavirusa.

"Ova kriza je otkrila našu morbidnu ovisnost o Kini i Indiji za lijekove", rekla je Jourova tijekom rasprave na češkoj državnoj televiziji. "To nas čini ranjivima i moramo odgovoriti radikalnom promjenom", dodala je češka povjerenica zadužena za vrijednosti i transparentnost u EK.

"Analizirat ćemo opskrbne lance i pokušati se osloniti na europske proizvode. Naučili smo veliku lekciju", izjavila je Jourova.

Europska komisija do kraja mjeseca treba razraditi strateški plan u vezi tog pitanja i zatim ga predati Europskom parlamentu i čelnicima država članica EU, objasnila je Jourova.

Češka, kao i brojne države članice EU-a, ovisi o isporuci zaštitnih maskih iz Kine.

Prag, koji je u ponedjeljak počeo ublažavati ograničenje u borbi protiv širenja virusa, u nedjelju navečer je obznanio da ima 6701 potvrđeni slučaj zaraze od kojih je diljem zemlje umrlo 186 oboljelih.

Tagovi/Tags: