Projekt 'Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece' dobitnik nagrade za najbolji model dobre prakse u zdravstvu

Autor:

  • Tea Trubić

19.06.2019.

Dubrovnik, 141013.
Sportska i skolska dvorana u Zupi dubrovackoj vec dvije godine ceka zavrsetak radova. Zbog poreznog duga drzavi GP Feniks iz Slavonskog Broda po Zakonu o javnoj nabavi ne moze odraditi preostale radove. Ostalo je dvadesetak dana radova na uredjenju okolisa i prostorija, novce za to Opcina Zupa dubrovacka ima, a dok se ne odradi preostali posao dvorana ne moze ishoditi uporabnu dozvolu pa stoga se jos ne smije koristiti. Zbog spora gradjevinske tvrtke s drzavom najvise pate ucenici Osnovne skole Zupa dubrovacka koji ne mogu imati nastavu tjelesnog u novoj dvorani pa moraju pjesaciti dvjesto metara do stare skole gdje se nalazi mala neadekvatna dvorana. Nastavu tjelesnog imaju samo ako ne pada kisa, ako je vrijeme lose kako djeca ne bi pokisnula tjelesni odradjivaju u maloj ucionici u kojoj igraju drustvene igre. Ucenici nizih razreda cesto tjelesni imaju u prolazu kraj nove skolske zgrade. Vjezbaju, trce i igraju granicara pored kanala i gradjevinskog materijala dok gledaju dvoranu koja je skoro zavrsena.
Foto: Niksa Duper / Dubrovacki vjesnik / CROPIX
Nikša Duper / CROPIX

Nezavršena škola u Župi Dubrovačkoj

Jeste li znali da više od trećine djece ne sudjeluje ni u kakvim izvanškolskim aktivnostima, a da ih čak 56 posto svakodnevno provede više od 2 sata dnevno ispred ekrana?

I bez poražavajuće statistike može se zaključiti da su današnji školarci manje skloniji sjedilačkom načinu života, koji se u konačnici negativno odražava na njihovo zdravlje. Upravo zato, nužno je u što ranijoj dobi potaknuti mališane da se više kreću, a to je glavna zadaća nagrađenog projekta 'Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece'.

- Ova nagrada veliko je priznanje našem višegodišnjem radu i uloženim naporima da svakom djetetu omogućimo jednake uvjete za zdravi rast i razvoj te redovitu tjelesnu aktivnost – izjavila je doc.dr.sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica nadležne službe HZJZ-a koji je ovoga tjedna primio nagradu za jedan od 16 najboljih modela dobre prakse iz resora zdravstva, edukacije i sporta.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je uz pomoć Ministarstva zdravlja 2015. godine osigurao sredstva za kupnju čak 120 poligona za tjelesnu aktivnost školske djece svih hrvatskih osnovnih škola koje nemaju sportsku dvoranu. Riječ je o međuresornoj investiciji zahvaljujući kojoj je ministarstvo prvi put investiralo u odgoj i obrazovanje.

HZJZ u sljedećoj projektnoj fazi putem sredstva Europskog socijalnog fonda planira osigurati poligone za tjelesnu aktivnost više od 1.000 djece koja pohađaju područne škole bez sportske dvorane.