U Francuskoj neće biti karantene za dolaske iz EU-a

Autor:

04.05.2020.

Belgian Police officers control the documents of a person in a car at the border between Belgium and France during a police patrol in Quevy, enforcing the social distancing rules, on April 19, 2020, as Belgium is in its fifth week of lockdown to fights the COVID-19 outbreak, caused by the novel coronavirus. (Photo by BENOIT DOPPAGNE / BELGA / AFP) / Belgium OUT
BENOIT DOPPAGNE / AFP

Francuski policajci kontroliraju granicu između Francuske i Belgije

Francuska neće uvoditi karantenu "za one, bez obzira na državljanstvo, koji dolaze iz EU-a, Schengenske zone i Ujedinjenog Kraljevstva", priopćio je u nedjelju ured francuskog predsjednika.

U subotu je ministar zdravstva Olivier Veran rekao da će se mjera karantene, predviđena u nacrtu zakona o produljenju izvanrednog zdravstvenog stanja, primjenjivati na "sve koji ulaze na državni teritorij ili dolaze na prekomorski teritorij".

Za druge slučajeve, primjerice Francuze i Europljane koji dolaze s drugih područja, osim EU-a, Schengenskog prostora i Ujedinjenog Kraljevstva, ministarstvo vanjskih poslova će "ovih dana" odrediti način postupanja, dodaje ured.

Francuska vlada je u subotu odlučila produljiti za dva mjeseca, do 24. srpnja, izvanredno zdravstveno stanje uvedeno zbog covida-19 i donekle razjasnila načelo popuštanja restrikcija predviđeno od 11. svibnja, napose što se tiče praćenja bolesnika.