Ujedinjena Kraljevina, Češka, Grčka i Albanija na popisu zemalja koje nisu iskorijenile ospice

Ospice se i dalje ne predaju dok pokreti koji pozivaju građane da ne cijepe djecu i dalje mirno djeluju. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u četvrtak objavila da su četiri nove europske države dodane na popis onih koje imaju problema s tom zaranom bolešću (sve četiri su donedavno bile na popisu zemalja u kojima više nema prijetnje ospica): Ujedinjena Kraljevina (utjecaj Brexita?), Albanija, Češka i Grčka.
Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka, ove je godine u travnju proglasio izvanredno stanje zbog epidemije ospica u dijelovima Brooklyna
 Shannon Stapleton / REUTERS
  • Ujedinjena Kraljevina je zabilježila 953 slučaja prošle i 489 ove godine,
  • Grčka 2193 i 28,
  • Albanija 1466 i 475,
  • Češka 217 i 569.

WHO posebno ističe da je riječ o zemljama koje imaju visoku razinu nacionalne procjepljenosti, ali se pokazuje da ni to više nije dovoljno. “Ovo je alarm za cijeli svijet: nije dovoljno osigurati visoku razinu procjepljenosti na razini države, ne smije ostati niti jedna “bijela mrlja”, niti jedna zajednica s nižom razinom procjepljenosti, niti jedna obitelj, niti jedno dijete”, rekla je Kate O’Brien, direktorica ureda za imunizaciju u WHO.

WHO / WHO
Prijavljeni i potvrđeni broj slučajeva ospica u Europi

Riječ je o zemljama s kojima je Hrvatska u izravnom kontaktu bilo da je riječ o turizmu ili redovitim poslovnim i drugim kontaktima.

“Riječ je o vrlo zabrinjavajućem procesu. Ako se visoka pokrivenost imunizacijom ne postigne i održi u svakoj zajednici, i djeca i odrasli će nepotrebno patiti, a neki će tragično umrijeti “, kaže dr. Günter Pfaff, predsjedatelj RVC-a (Europska regionalna verifikacijska komisija za eliminaciju ospica i rubeole).


No, nisu sve vijesti samo loše. RVC je u četvtrak izvijestio da su Austrija i Švicarska dobile status zemalja koje su eliminirale ospice: endemska transmisija se nija pojavila u proteklih 36 mjeseci. Na kraju prošle godine od ukupno 53 države koje RVC pokriva, njih 35 se smatra “čistima” od ospica (dvije manje u odnosu na godinu ranije). No, stanje je i dalje zabrinjavajuće jer je u prvoj polovici ove godine zabilježeno 89.994 slučaja (oko 60 posto je mlađe od 19 godina). U cijeloj 2018. godine prijavljeno je 84.462 slučaja. U prvih pola godine zabilježeno je 37 smrtnih slučajeva, a prošle godine ih je bilo 74. Svake je godine oko 6 milijuna smrti na svijetu povezano s ospicama.

Ukupna je procjepljenost na razini Europe 91 posto, što WHO smatra premalim.

Najgore je stanje u četiri države u kojima se nalazi 78 posto svih slučajeva ospica u prvih šest mjeseci ove godine: Ukrajina, Kazahstan, Gruzija i Rusija. Pri čemu je stanje najgore u Ukrajini gdje je prijavljeno čak 60 posto svih slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:29