Ujedinjena Kraljevina, Češka, Grčka i Albanija na popisu zemalja koje nisu iskorijenile ospice

Autor:

29.08.2019.

FILE PHOTO: New York City Mayor Bill de Blasio speaks during a news conference declaring a public health emergency in parts of Brooklyn in response to a measles outbreak, requiring unvaccinated people living in the affected areas to get the vaccine or face fines, in the Orthodox Jewish community of the Williamsburg neighborhood, in Brooklyn, New York City, U.S., April 9, 2019. REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo
Shannon Stapleton / REUTERS

Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka, ove je godine u travnju proglasio izvanredno stanje zbog epidemije ospica u dijelovima Brooklyna

Ospice se i dalje ne predaju dok pokreti koji pozivaju građane da ne cijepe djecu i dalje mirno djeluju. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u četvrtak objavila da su četiri nove europske države dodane na popis onih koje imaju problema s tom zaranom bolešću (sve četiri su donedavno bile na popisu zemalja u kojima više nema prijetnje ospica): Ujedinjena Kraljevina (utjecaj Brexita?), Albanija, Češka i Grčka.

  • Ujedinjena Kraljevina je zabilježila 953 slučaja prošle i 489 ove godine,
  • Grčka 2193 i 28,
  • Albanija 1466 i 475,
  • Češka 217 i 569.

WHO posebno ističe da je riječ o zemljama koje imaju visoku razinu nacionalne procjepljenosti, ali se pokazuje da ni to više nije dovoljno. “Ovo je alarm za cijeli svijet: nije dovoljno osigurati visoku razinu procjepljenosti na razini države, ne smije ostati niti jedna “bijela mrlja”, niti jedna zajednica s nižom razinom procjepljenosti, niti jedna obitelj, niti jedno dijete”, rekla je Kate O’Brien, direktorica ureda za imunizaciju u WHO.

WHO / WHO

Prijavljeni i potvrđeni broj slučajeva ospica u Europi

 

Riječ je o zemljama s kojima je Hrvatska u izravnom kontaktu bilo da je riječ o turizmu ili redovitim poslovnim i drugim kontaktima.

“Riječ je o vrlo zabrinjavajućem procesu. Ako se visoka pokrivenost imunizacijom ne postigne i održi u svakoj zajednici, i djeca i odrasli će nepotrebno patiti, a neki će tragično umrijeti “, kaže dr. Günter Pfaff, predsjedatelj RVC-a (Europska regionalna verifikacijska komisija za eliminaciju ospica i rubeole).

 


No, nisu sve vijesti samo loše. RVC je u četvtrak izvijestio da su Austrija i Švicarska dobile status zemalja koje su eliminirale ospice: endemska transmisija se nija pojavila u proteklih 36 mjeseci. Na kraju prošle godine od ukupno 53 države koje RVC pokriva, njih 35 se smatra “čistima” od ospica (dvije manje u odnosu na godinu ranije). No, stanje je i dalje zabrinjavajuće jer je u prvoj polovici ove godine zabilježeno 89.994 slučaja (oko 60 posto je mlađe od 19 godina). U cijeloj 2018. godine prijavljeno je 84.462 slučaja. U prvih pola godine zabilježeno je 37 smrtnih slučajeva, a prošle godine ih je bilo 74. Svake je godine oko 6 milijuna smrti na svijetu povezano s ospicama.

 

Ukupna je procjepljenost na razini Europe 91 posto, što WHO smatra premalim. 

Najgore je stanje u četiri države u kojima se nalazi 78 posto svih slučajeva ospica u prvih šest mjeseci ove godine: Ukrajina, Kazahstan, Gruzija i Rusija. Pri čemu je stanje najgore u Ukrajini gdje je prijavljeno čak 60 posto svih slučajeva.