Već 115 osoba preminulo od virusa Zapadnog Nila u Europi, broj zaraženih viši nego prošle godine

Autor:

25.09.2018.

, Image: 106657481, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Virus Zapadnog Nila ove godine je u Europi odnio već 115 života, od čega 52 samo u proteklih mjesec dana.

Podatci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) govore da je virus Zapadnog Nila ove godine u Europi bio nevjerojatno aktivan jer je broj zaraženih osoba veći nego li ukupno u prethodnih pet godina. Do kraja kolovoza prijavljeno je 1505 novih slučajeva zaraze ali i 115 smrti od virusa kojeg prenose komarci. Samo u proteklih manje od mjesec dana bilo je 530 novih slučajeva i 52 umrla pacijenta.

Inače, zemlje EU-a prijavile su 1135 slučajeva zaraze i to najviše u Italiji 453, potom u Grčkoj 225, Rumunjskoj 216, Mađarskoj 167, Hrvatskoj 36, Francuskoj 16, Austriji 15, Bugarskoj 4, te u Sloveniji 3. Ostale europske zemlje prijavile su 370 potvrđenih slučajeva groznice zapadnog Nila od kojih je najviše oboljelih bilo u Srbiji i to 286, Izraelu 81 te na Kosovu 3 oboljela. Od 115 umrlih najviše je prijavila Italija i to 35 a slijedi Srbija s 29, Rumunjska 25, Grčka 24 te Mađarska i Kosovo s po jednom umrlom osobom. U Hrvatskoj su umrle dvije osobe.

Sve se to čini vrlo alarmantnim ali premda je broj oboljelih osoba značajno veći nego li prethodnih godina. Srećom, smrtnost ne prati taj trend. Naime, usporedba smrtnosti u ovoj i prethodne dvije godine pokazuje da je ona 2018. bila 7,6 posto a lani i 2016. 11,1 posto. Valja podsjetiti da bolest nije problem ako se ne razviju neurološki problemi odnosno upala moždane ovojnice ili mozga i baš taj neuroinvazivni oblik groznice Zapadnog Nila nije u ovoj sezoni bio previše prisutan pa je to i razlog manje smrtnosti. Inače, bolest je osobito opasna za starije osobe koje imaju i neke kronične zdravstvene probleme ili su imunološki kompromitirane.

Za prijenos infekcije odgovoran je komarac iz vrste Culex premda prenositelji mogu biti i druge vrste komaraca. Hoće li biti prijenosa bolesti i u kojem obliku ovisi koliko na nekom području ima zaraženih komaraca. Zato stručnjaci naglašavaju da je vrlo važna prevencija odnosno preventivna dezinsekcija koja treba početi već u proljeće odnosno prije sezone tih kukaca. Građani se još dodatno mogu zaštiti raznim repelentima te uklanjanjem legla komaraca oko svojih kuća. No, temperature zraka koje su ovih dana u slobodnom padu riješit će problem barem za ovogodišnju sezonu infekcija virusom Zapadnog Nila.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version