Austrija ima prvu 'tirkizno-zelenu' vladu u EU; ima li takva suradnja budućnost?

Autor:

  • Tea Trubić Macan

02.01.2020.

Head of the Austrian People's Party (OeVP) Sebastian Kurz (L) and head of the Green Party Werner Kogler (R) shake hands during a media statement in Vienna on January 01, 2020. - Austria's Sebastian Kurz said Wednesday that his conservatives and the Greens have got an
ALEX HALADA / AFP

Austrijski kancelar i čelnik demokršćana Sebastian Kurz (lijevo) i njegov novi koalicijski partner Werner Kogler

Austrija je u 2020. godinu ušla s novom, tirkizno-zelenom vladom na čijem će čelu ostati najmlađi kancelar u povijesti države; Sebastian Kurz.

Riječ je o prvoj vladi u kojoj su Zeleni ušli u izvršnu vlast, iako je njemačka manjinska vlada imala potporu njemačkih Zelenih daleke 1998. godine.

Nakon dvomjesečnih pregovora, austrijski su pučani uspješno dogovorili uvjete postizborne koalicije, a najviše je truda tijekom pregovora bilo uloženo u pronalazak kompromisa oko proračuna, poreza te migracijske i klimatske politike.

- Postigli smo izvrstan dogovor za obje strane. Smanjit ćemo porezno opterećenje, ali ćemo istovremeno i uvesti ambiciozne ekološke reforme. Dokazat ćemo da je moguće zaštititi i klimu i granice – najavio je čelnik stranke Zeleni Werner Kogler tijekom konferencije za novinare.

U slučaju da 276 članova austrijske stranke Zeleni do nedjelje odobre prijedlog suradnje, austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, bivši čelnik austrijskih zelenih koji je na predsjedničkim izborima pobijedio aktualnog lidera Slobodara Norberta Hofera, novu bi vladu mogao predstaviti već u utorak, 7. siječnja.

Kurz je nakon izbora na kojima su njegovi pučani osvojili 37,5 posto glasova imao nekoliko mogućih kombinacija za formiranje postizborne koalicije, ali se odlučio za suradnju sa Zelenima koji su na tim izborima ostvarili najbolji rezultat u svojoj povijesti; 13,9 posto. Tom je odlukom austrijski 'Wunderkind' želio svoju stranku približiti centru i udaljiti je od štete koju je uzrokovala koalicija s radikalno desnom strankom FPÖ. Za razliku od 2017. godine, kada se Kurz želio brendirati kao spona između tvrde i umjerene desnice, kancelar se ovoga puta želi predstaviti kao lice proeuropske ekološki osviještene Austrije.

'Tirkizno-zeleni' model izvršne vlasti bit će pomno praćen i analiziran iz susjednih zemalja, Švicarske i Njemačke, u kojima popularnost zelenih stranaka nezaustavljivo raste.

Prema posljednjem rezultatu ispitivanja javnog mnijenja, Kurzova nova vlada ima podršku 57 posto Austrijanaca, što je za više od 10 posto više od njegove prethodne vlade sa Slobodarskom strankom. No, samo jednim pogledom na 'tirkizno-zelenu' koaliciju može se zaključiti da postoje velike ideološke razlike zbog kojih bi obje stranke do sljedećeg izbornog ciklusa mogle izgubiti na popularnosti. Naime, Zelenima je popularnost nezaustavljivo rasla zato što je političke bodove neusporedivo lakše sakupljati kao opozicija nego kao dio vlasti, u sklopu koje će se morati raditi kompromisi, bolne reforme i nepopularna rješenja. Austrijski pučani su na prošlim izborima 'oteli' 258,000 glasova svojim bivšim koalicijskim partnerima, dok Zeleni svoj povijesni rezultat mogu zahvaliti 193,000 novih glasova koje su preuzeli od socijaldemokrata. Desnica će svoju podršku izgubiti približivši se centru, a progresivne struje približavanjem desnici.

Austrijski politički analitičari upozoravaju da bi ova koalicija, dugoročno gledano mogla ojačati radikalnu desnicu u zemlji.