CRNE PROGNOZE Proračun ministra Sunaka i premijera Johnsona neće donijeti velike stope rasta Ujedinjenoj Kraljevini

Autor:

  • Karla Juničić

13.03.2020.

Britain's Prime Minister Boris Johnson listens at a news conference addressing the government's response to the novel coronavirus COVID-19 outbreak, at 10 Downing Street in London on March 12, 2020. - Britain on Thursday said up to 10,000 people in the UK could be infected with the novel coronavirus COVID-19, as it announced new measures to slow the spread of the pandemic. (Photo by SIMON DAWSON / POOL / AFP)
SIMON DAWSON / AFP

Rast trgovine sa SAD-om ekonomiju diže za 0,16 posto, ali je Brexit ruši za 4 posto, na slici: Boris Johnson

Boris Johnson se nedavno vratio s luksuznog odmora na karipskom otoku, njegova zaručnica očekuje prvo dijete i činilo bi se da je njegov život na vrhuncu.

No, u trenutku kad je postao premijer, obećao je da njegova konzervativna vlada neće imati nikakve veze s onom prethodnom, što bi se trebalo očitovati u prvom proračunu nakon Brexita.

Proračunom će torijevci morati dokazati da će Ujedinjena Kraljevina biti jednako snažna, da će se moći osloniti na svoju središnju banku te da izlazak iz EU ne predstavlja financijski i gospodarski gubitak. No, pred proračun se stavljaju dva velika izazova. Prvi je što će minus koji će prouzročiti Brexit biti veći od onoga što će ga pokriti najavljivana gospodarska suradnja sa SAD-om. Drugi je koronavirus, što Britanci svakako nisu očekivali nakon 31. siječnja 2020. godine.

Državni ured za reviziju (NAO) je 6. ožujka objavio da je britanska vlada samo dosad potrošila barem 4,4 milijarde funti za pripreme na Brexit. Za osoblje je potrošeno 1,9 milijardi funti, za nove sustave i infrastrukturu 1,5 milijardi, a za vanjska savjetovanja 288 milijuna. Glavni pregovarač za Brexit je već izjavio da je prvi krug pregovora s EU prošao s “vrlo ozbiljnim razilaženjima”. Na stolu je uređenje trgovinske razmjene vrijedne pola bilijuna eura godišnje, a britanska se vlada nada dobrom sporazumu s Washingtonom. Prema njezinim analizama, sporazum sa SAD-om mogao bi uvećati transatlantsku trgovinu tijekom 15 godina za gotovo 20 milijardi dolara i povećati britansko gospodarstvo za 0,16 posto.

Imigracija

Međutim, neovisno tijelo za analizu proračuna Office for Budget Responsibility (OBR) istodobno je izračunalo da će, prema sadašnjim planovima za Brexit, izlazak iz EU dugoročno usporiti rast ekonomije za oko 4 posto, najviše zbog smanjene imigracije te smanjenih investicija. Brexit bi tako, prema OBR-u, svakog Britanca trebao koštati 1200 funta. SAD je trenutačno najveći trgovinski partner Britanije nakon EU s gotovo 19 posto britanskog izvoza i 11 posto uvoza. Ujedinjena Kraljevina u EU plasira 45 posto svog izvoza, a iz Unije dolazi 53 posto uvoza.

Prioriteti

Mladi 39-godišnji ministar financija Rishi Sunak, kojega je Johnson namjestio nakon velike svađe s njegovim prethodnikom Sajidom Javidom, mora dokazati da će ispuniti sve što je premijer obećao. Političko je mišljenje da su prethodne konzervativne vlade predugo ulagale premalo. Sunak je obećao proračunom “podržati Britance, britanske poslove, britanska poduzeća”. Pratit će ga najveće zaduživanje od 2013. i najveći udio poreza i potrošnje od 1992. godine.

Sunak je otkrio rekordni program potrošnje od 600 milijardi funti na infrastrukturne projekte - ceste, željeznice, stambeno zbrinjavanje, digitalnu povezanost te istraživanje i razvoj. Sunakova je ideja da blagajna mora posuditi kako bi investirala s ciljem povećanja stope rasta gospodarstva. Javna potrošnja bi trebala rasti 2,8 posto godišnje. Ona je dosad zaostajala na Otoku i u prosjeku je iznosila samo 1,4 posto nacionalnog dohotka u posljednja četiri desetljeća. No, to je još ispod rasta potrošnje javnih usluga tijekom ranijih razdoblja (primjerice, u vrijeme Tonyja Blaira, 2004. godine, dostigla je 4,8 posto).

No, umjesto najave velikog proračuna, u srijedu je prioritete vlade zakopao koronavirus. Do srijede ujutro 456 ljudi bilo je pozitivno na koronavirus, a šest ih je umrlo. Sunakov prvi proračun dolazi u kritičnom trenutku za britansko gospodarstvo koje je neočekivano zastalo u siječnju, čak i prije nego što se osjetio utjecaj virusa. Projekcije trenutačnog prihoda i rasta ne uzimaju u obzir koronavirus.

Trendovi

Sunak je izdvojio 30 milijardi funti za obuzdavanje koronavirusa. To uključuje 12 milijardi funti kako bi se zaštitile tvrtke i pojedinci. Britanski sustav zdravstvene zaštite i drugi javni servisi dobit će dodatnih pet milijardi funti za borbu protiv širenja virusa. Ministar financija najavio je paket mjera pomoći tvrtkama koje su zahvaćene negativnim trendom, koji uključuje i 12-mjesečnu obustavu naplate poreza na imovinu manjim tvrtkama te financiranje bolovanja.

U suzbijanje posljedica epidemije uključila se u srijedu i središnja banka, snizivši ključne kamatne stope za pola postotnog boda, na 0,25 posto.

5G mreža

Sunak ne može znati koliko će kriza dovesti u pitanje njegove dugoročne planove. No, njegovo obećanje da će učiniti “sve što je potrebno” za podršku gospodarstvu, radnicima i poslovnom sektoru bilo je uvjerljivo. Sunak je upozorio da će virus neizbježno dovesti do smanjenja potrošnje. No, rekao je da je u “stalnoj komunikaciji” sa središnjom bankom zbog “koordiniranog” i “sveobuhvatnog” odgovora na virus.

Jedna od posebnih novina je da će britanska vlada morati preispitati plan uvođenja poreza na velike tehnološke kompanije poput Googlea, Facebooka i Amazona u travnju. Velika Britanija želi prikupiti gotovo 500 milijuna funti godišnje od poreza na digitalne usluge, kao i povrat proizvoda tehnoloških kompanija. Trumpova je administracija u siječnju zaprijetila da će nametnuti carine na izvoz automobila u Velikoj Britaniji ako Johnsonova vlada nastavi s nametom. Johnson je već naljutio Trumpa nakon što je dopustio tehnološkom gigantu Huaweiju izgradnju dijela 5G mreže. To je sve niz komplikacija u nadi da će dvije sile sklopiti trgovinski sporazum koji bi mogao kompenzirati gubitak u trgovini s Kontinentom.

Ako njegov proračun bude uspješan - u ublažavanju utjecaja koronavirusa, povećanju stope rasta, poticanju produktivnosti i “izravnavanju” ekonomije - nitko neće moći oduzeti moć i stati na put Johnsonovoj vladi. Trenutačno se povećava pritisak na tvrtke koje su već zabrinute zbog povrata carina i kvota te poremećenih lanaca opskrbe ako Johnson ne uspije sklopiti trgovinski sporazum s EU do kraja ove godine.

Pregovori o Brexitu, koji bi se trebali nastaviti sljedeći tjedan, možda će se morati odgoditi ako se epidemija pogorša.