Dombrovskis dobio povjerenje Europskog parlamenta za novi mandat; Latvijac će voditi tranziciju ekonomije EU prema digitalnoj i zelenoj

Autor:

  • Tea Trubić

09.10.2019.

European Commissioner-designate for An Economy that Works for People Valdis Dombrovskis of Latvia speaks as he attends his hearing before the European Parliament in Brussels, Belgium October 8, 2019. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Novi/stari povjerenik Europske komisije iz redova pučana Valdis Dombrovskis (na slici), socijaldemokratima se dodvorio obećanjem o uvođenju europskog minimalca, dok je simpatije Zelenih osvojio planom za zelenu ekonomiju

Valdis Dombrovskis, bivši latvijski premijer i ministar financija, bez ikakvih komplikacija uspio je osigurati povjerenje zastupnika Europskog parlamenta za novi mandat u Europskoj komisiji.

No, narednih pet godina će se, umjesto eurozonom, Dombrovskis posvetiti portfelju zvučnoga imena 'Gospodarstvo koje radi za građane'.

- S obzirom na to da digitalizacija ima veliku ulogu u našoj svakodnevici, Europa mora što prije prilagoditi svoju infrastrukturu digitalnim potrebama, osobito u kontekstu poduzetništva i potrošačkih prava u kojima najviše kaska. Naše jedinstveno tržište moramo prilagoditi potrebama digitalnog doba, kako bismo mogli iskoristiti maksimum naših kapaciteta razvoja umjetne inteligencije i kibernetičke sigurnosti – objasnila je Dombrovskisov portfelj nova predsjednica Komisije Ursula von der Leyen tijekom predstavljanja svoje vizije izvršne vlasti EU.

- Valdis Dombrovskis će voditi našu ekonomiju prema dvostrukoj tranziciji; digitalnoj i klimatskoj – zaključila je von der Leyen tijekom izlaganja.

Osim što će uz hrvatsku povjerenicu Dubravku Šuicu obnašati dužnost jednog od potpredsjednika Komisije, Dombrovskis će u novom mandatu pokušati pronaći rješenja za ključne ekonomske izazove najvećeg trgovinskog bloka na svijetu.

Tijekom saslušanja, Dombrovskis je svojim kolegama u Europskom parlamentu ostavio dobar dojam. Iz izjava europarlamentaraca nakon njegova izlaganja, može se zaključiti da je bivši premijer Latvije odboru dokazao da dobro barata svojim gradivom te da je tijekom proteklog mandata na čelu eurozone, i to u ključnim dramatičnim trenucima poput grčke dužničke krize, stekao potrebno iskustvo koje će mu biti od neprocjenjive važnosti u novom mandatu.

Dombrovskis je dobar dojam ostavio i na zastupnike iz drugih političkih grupacija poput S&D-a, Zelenih i Ujedinjene ljevice. Iako je tijekom saslušanja bio prilično nedorečen u odgovorima na njihova socijalna pitanja, dao je do znanja da je svjestan do koje je mjere socijala važna u gospodarstvu EU. Jedno od važnijih obećanja koje je kandidat dao tijekom saslušanja bilo je ono o uvođenju minimalne plaće na razini Europske unije, kojom je povjerenik Europske pučke stranke želio osigurati podršku tzv. Progresivne struje parlamenta.

 

Zeleno financiranje i fintech bit će okosnica njegovog novog mandata u Europskoj komisiji. Riječ je o jednom od ključnih prioriteta Ursule von der Leyen, kojim nova predsjednica sasvim sigurno pokušava pridobiti simpatije zastupnika grupacije Zelenih i time povećati svoj legitimitet na čelu EU. Dombrovskis je već u pozdravnom govoru naglasio važnost Investicijskog plana za održivu Europu, kojim bi tijekom sljedećeg desetljeća investiralo više od 1000 milijardi eura u zelene projekte.

Kandidat je u svom pozdravnom govoru članovima odbora najavio da će tijekom novog mandata predložiti zakonski paket kojim će se regulirati status kripto imovine poput Facebookove Libre. Taj je prijedlog zainteresirao mnoge članove odbora, neovisno o ideološkoj pripadnosti.

Na upit zastupnice Danute Hübner iz EPP-a, koja je kandidata tražila da elaborira je li eurozona spremna na novu financijsku krizu, Dombrovskis je odgovorio da je 'svakako bolje opremljena za odgovor na potencijalne izazove, ali da još uvijek nije spremna na stvarni šok'.

- Regiji je potreban novi fiskalni instrument kojim bi se unaprijedila bankarska unija, a koji bi zajedničko tržište kapitala dovelo do nove razine efikasnosti. Velika bi odgovornost u tom slučaju pala na same države članice, čije bi se vlade morale i same angažirati oko investiranja u borbu protiv ekonomskih turbulencija – odgovorio je povjerenik.