Europska komisija Ursule von der Leyen dobiva obrise, ali je portfelj Dubravke Šuice i dalje velika nepoznanica

Autor:

  • Tea Trubić

09.09.2019.

European Union Commission President-elect Ursula von der Leyen speaks to the press ahead of her meeting with Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov in Sofia, Bulgaria, August 29, 2019. REUTERS/Dimitar Kyosemarliev
Dimitar Kyosemarliev / REUTERS

Predsjednica Ursula von der Leyen (na slici) sutra će službeno objaviti imena kandidata koje je odabrala za svoje suradnike, kao i portfelje koje im je namijenila

Nova izvršna vlast Europske unije počinje dobivati svoje obrise. Predsjednica Ursula von der Leyen sutra će službeno objaviti imena kandidata koje je odabrala za svoje suradnike, kao i portfelje koje im je namijenila.

Novi sastav Europske komisije na dužnost stupa 1. studenog, samo dan nakon roka predviđenog za Brexit. Naime, upravo se zato britanski premijer Boris Johnson odlučio oglušiti na naredbu da usprkos izlasku iz EU nominira svog povjerenika za Europsku komisiju, što bi moglo biti uistinu problematično ako ga britanski zastupnici ovoga tjedna zakonski prisile da traži još jednu odgodu Brexita.

Kandidati će svoj plan i program dodijeljenih portfelja prezentirati nadležnim odborima Europskog parlamenta već krajem mjeseca, a na plenarnoj sjednici u listopadu trebali bi i formalno dobiti povjerenje europarlamentaraca za početak rada. Ako je suditi prema dosadašnjoj praksi, zastupnici imaju običaj odbiti kandidature pojedinih povjerenika i od država članica tražiti novog kandidata. U ovome trenutku, najkontroverzniji kandidati dolaze iz Španjolske, Mađarske, Poljske i Litve.

Oni koji ostaju

Novoj predsjednici će se u studenom pridružiti i neka stara lica. U paketu dogovorenom na Europskom vijeću početkom srpnja, potpredsjednici Komisije bit će Margrethe Vestager i Frans Timmermans. No, još uvijek se ne zna hoće li oni dobiti formalni portfelj ili će kao potpredsjednici Komisije nadzirati rad ključnih resora. Povjerenik Latvije Valdis Dombrovskis svoj će boravak u europskoj prijestolnici produžiti na još pet godina. S obzirom na činjenicu da je tijekom prošloga mandata bio zadužen za eurozonu, Dombrovskis očekuje da će ga nova predsjednica Komisije zadržati u jednom od ekonomskih tj financijskih portfelja. Johannes Hahn, austrijski povjerenik koji će do studenog biti na čelu susjedske politike EU u novom mandatu želi portfelj s većom vidljivošću, pa se njegovo ime sve glasnije spominje u kontekstu europskog proračuna; resora kojim trenutno upravlja Francuz Pierre Moscovici. Bugarka Marija Gabriel svoj novi mandat u Bruxellesu želi provesti na čelu istog resora. Premijer Bojko Borissov u nekoliko je prilika javno naglasio da bi volio zadržati digitalnu politiku, a zbog tog je resora, navodno, odbio i ponudu da njegov sunarodnjak bude na čelu europske diplomacije.

Phil Hogan gotovo je sigurni nasljednik Cecilie Malmström na čelu trgovine EU. Osim što Irac već mjesecima vrlo otvoreno lobira za taj portfelj, očekuje se da bi ga von der Leyen i strateški mogla postaviti na čelo europske trgovine; povjerenika iz Republike Irske s dobrim poznavanjem sektora poljoprivrede u periodu nakon Brexita. Taktika bi mogla biti od ključne važnosti i u dodjeli portfelja novoj/staroj povjerenici Češke. Vera Jourová do studenog će biti zadužena za europsko pravosuđe, a onda bi mogla preuzeti zadaću Fransa Timmermansa i nadzirati status vladavine prava u istočnim državama. Tim bi potezom, ako se na njega uistinu i odluči, von der Leyen mogla narušiti slogu i jedinstvo Višegradske skupine koja postaje sve snažnija grupacija unutar EU. Čehinja zadužena za kontrolu vladavine prava u Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, bila bi dobitna kombinacija za gušenje popularnosti desnih struja. Von der Leyen bi uz sebe mogla postaviti i Maroša Šefčoviča, povjerenika Slovačke koji će u Komisiji odraditi svoj treći mandat. S obzirom na to da će Komisija von der Leyen biti bitno drugačija od one Jean-Claudea Junckera, osobito po pitanju iskustva njezinog tima, von der Leyen po svemu sudeći želi najiskusnijeg povjerenika držati sebi s desna.

Oni koji dolaze

Španjolac Josep Borrell dio je kadrovskog paketa Europskog vijeća dogovorenog početkom srpnja. Iako se njegovo ime kao povjerenika buduće Komisije najdulje zna, njegova je kandidatura jedna od najkontroverznijih. Političar poznat kao veliki protivnik katalonskog separatističkog pokreta, pod povećalom javnosti našao se zbog neprimjerenih komentara oko pitanja Irana ili statusa pregovora Prištine i Beograda. Borrell, naime, ne priznaje neovisnost Kosova, pa se postavlja pitanje u kojem će se smjeru kretati pregovori nakon što on preuzme fotelju od Federice Mogherini. Njegovu bi kandidaturu mogli ozbiljno razmotriti zastupnici Europskog parlamenta, čime bi se još uvijek u pitanje moglo dovesti njegova nominacija.

Poljska je u posljednjem trenutku promijenila ime svog kandidata. Nakon što je bivši kandidat naslutio da bi država mogla dobiti portfelj poljoprivrede, odlučio je povući svoju kandidaturu i mjesto prepustiti nekome tko je stručniji u tom resoru. No, trenutno se ime novog kandidata Janusz Wojciechowski našlo u centru skandala povezanog sa sukobom interesa, zbog čega je protiv njega reagirao i Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF).

Među najkontroverznijim kandidatima nalazi se i Mađar László Trócsányi bivši ministar pravosuđa u vladi Viktora Orbana. Njegova je nominacija toliko sporna da se u briselskim kuloarima sve glasnije nagađa da je Trócsányi bio poslan kao čista provokacija Europskoj uniji, nakon što je Orbanov Fidesz bio suspendiran iz EPP-a.

Virginijus Sinkevičius, 28-godišnji kandidat Litve, mogao bi se naći na popisu povjerenika kojima Europski parlament odbije dati povjerenje. Osim očitog nedostatka iskustva, Sinkevičius bi mogao doći na udar progresivnih parlamentaraca koji bi mu kao zastupniku grupacije Zelenih mogli zamjeriti povezanost s kampanjom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Očekuje se da će Ciparka Stella Kyriakides, bivša liječnica, preuzeti portfelj zdravstva od aktualnog povjerenika Vytenisa Andriukaitis, kao i da će Šveđanka Ylva Johansson, bivša ministrica rada, preuzeti kormilo nad socijalnim portfeljem. Poljaci i Talijani žele poljoprivredu, a još uvijek je nemoguće predvidjeti kome će von der Leyen dati prednost; Poljacima kao uvjet da poštuju vladavinu prava ili Talijanima kojima duguje rušenje Mattea Salvinija, i koji su u Bruxelles poslali bivšeg premijera Paola Gentilonea. Kandidatkinja Estonije Kadri Simson trenutno je najizglednija čelnica sektora energetike; vruće robe ovogodišnje izvršne vlasti EU. Slovenska vlada u nekoliko je prilika izrazila želju za portfeljom proširenja, a taj se resor spominje i u kontekstu Hrvatske.

Dubravka Šuica?

Još uvijek nije moguće dokučiti koji bi portfelj mogla dobiti Dubravka Šuica. U samom se početku nagađalo da bi premijer Andrej Plenković želio osigurati resor regionalnog razvoja zbog fondova EU, ali se ime bivše europarlamentarke počelo povezivati i u kontekstu špekulacija oko portfelja ribarstva, obrazovanja i proširenja. Zbog ugleda kojeg premijer Plenković uživa u Bruxellesu, kao i uloge koju su on i Šuica imali u odabiru predsjednice Ursule von der Leyen, portfelji poput obrazovanja i proširenja bile bi veliki poraz za hrvatsku vladu. Plenković je u Bruxelles poslao iskusnu zastupnicu u Europskom parlamentu, čime je zadovoljio i rodnu kvotu Ursule von der Leyen. Nova predsjednica je na samome početku obećala vladama koje u Komisiju pošalju žensku kandidatkinju više slobode u odabiru željenog portfelja. Istovremeno, von der Leyen je tijekom posjeta Zagrebu najavila da će u dodjeli najprominentijih resora veliku prednost dati državama 'nove Europe' koje su bile zakinute na summitu Europskog vijeća na kojem se dogovorio kadrovski paket.