Farage: Najviše će mi nedostajati Juncker. Istinski vjeruje u Europsku uniju. A i mogao je popiti više od mene

Autor:

  • Tea Trubić Macan

15.01.2020.

Jean-Claude Juncker, on the right, and Nigel Farage, Co-Chair of the EFDD Group of the EP
Mauro Bottaro / (c) European Union, 2017 ?

Nigel Farage i Jean-Claude Juncker, bivši predsjednik Europske komisije

Bila je ovo posljednja plenarna sjednica Europskog parlamenta za Nigela Faragea.

Zaštitno lice euroskepticizma i ideje Brexita, ovih se dana opraštao od uloge glavnog negativca Europske unije koju je vrijedno obnašao posljednjih dvadeset godina svoje političke karijere.

Novinarka portala Euractiv.hr i kolega s platforme Media Servis, imali su priliku popričati s legendarnim europarlamentarcem koji ih je ugodno iznenadio svojom opuštenošću, pristupačnošću i smislom za humor.

Rečeno nam je da će Hrvatska imati ključnu ulogu u pregovorima Ujedinjene Kraljevine i EU nakon Brexita. Mislite da naša država može utjecati na budućnost naših odnosa?

Ma kakvi. Narednih šest mjeseci ćete jesti fine večere, otvoriti nekoliko boca dobrog vina i tu i tamo presjeći koju vrpcu prilikom otvaranja nove zgrade u Bruxellesu. No, to na kraju ne znači ništa, kako za vas, tako i za ostatak Europe. Cijeli koncept rotirajućeg predsjedanja nema nikakvu ulogu nakon Lisabonskog ugovora. Charles Michel i Europsko vijeće sada radi taj posao. Nemojte se zavaravati. Predsjedanje je oblik dječje igre. Europska unija vam je dala slatkiš da se njime igrate narednih mjeseci kako biste bili sretni. Međutim, od toga Hrvatska na kraju neće imati nikakvu korist.

Ptičica na grani strazburških hodnika dojavila nam je da će vam najviše nedostajati Jean-Claude Juncker. Je li to moguće?

Apsolutno. Gledajte, ne trebate s nekim biti ideološki kompatibilni da biste uživali u njegovom društvu. Juncker je imao sjajan smisao za humor, a i znao je popiti čak i više od mene. Junckerova strast prema europskom projektu uistinu je utkana u njegovo biće. On je istinski vjerovao u Europsku uniju. S druge strane, ja uistinu nisam. No, kada sam imao prilike s njim razgovarati o tome bilo mi je zanimljivo saslušati tu drugu stranu. U ovih sam dvadeset godina karijere upoznao razne dosadnjakoviće i birokrate, a Juncker je bio pravo osvježenje.

Hoće li vam još nešto nedostajati?

Naravno. Nedostajat će mi teatar i drama plenarnih sjednica, kao i uloga dežurnog negativca protiv kojeg se svi udružuju. Nadam se da će moju ulogu preuzeti netko drugi. Uistinu sam uživao boreći se za nešto u što istinski vjerujem i osmijeh nije silazio s mog lica. Iza mene je odličnih 20 godina karijere i nemam se zašto žaliti. Nedostajat će mi mnogo stvari, ali dočekao sam veliku političku pobjedu na koju sam jako ponosan.

Kako ćete dočekati 1. veljače?

Bit ću s nekolicinom istomišljenika na Parlamentarnom trgu u Londonu. Plesat ćemo, pjevati i zabavljati se.

Možda na Odu radosti?

Ne, ovoga ćemo puta zaobići Beethovena i puštat ćemo britansku glazbu. Nadamo se da će u ponoć, tj. u 11 navečer po našem vremenu i Big Ben obilježiti početak nove ere. Upravo to je rasprava koja se trenutno vodi u Ujedinjenoj Kraljevini. U svakom slučaju, bit ćemo tamo i proslavit ćemo povijesni trenutak. Prije četiri desetljeća ušli smo u ekonomsku zajednicu koja se pretvorila u političku uniju. Odlučili smo da to nije za nas, a vjerujem da ćete to uskoro odlučiti i vi.