Francuz i Rumunjka dobili zeleno svjetlo, mađarskom diplomatu prepriječen put prema Komisiji

Autor:

  • Tea Trubić Macan

15.11.2019.

European Internal Markets Commissioner-designate Thierry Breton of France speaks during his hearing before the European Parliament in Brussels, Belgium, November 14, 2019. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Iako se oko njegova izbora diglo puno prašine zbog sumnje na sukob interesa, Breton je dobio povjerenje zastupnika Europskog parlamenta bez ikakvih problema. No, kandidat Viktora Orbana morat će se još potruditi da se priključi popisu Vijeća povjerenika

Jučer su se održala saslušanja za kandidate tri države članice kojima je Europski parlament u prvom krugu selekcije odbio povjerenike za Komisiju Ursule von der Leyen.

Iako se najviše prašine diglo oko novog francuskog kandidata Thierryja Bretona, vlasnika poslovnog carstva zbog kojeg je postojala sumnja da će kao povjerenik unutarnjeg tržišta i obrane biti u sukobu interesa, izbor Emmanuela Macrona saslušanje je odradio neočekivano glatko.

S druge strane, Odbor za vanjsku politiku odlučio je pričekati s davanjem zelenog svjetla kandidatu Mađarske Oliveru Várhelyiju, već su zastupnici od bivšeg diplomata Viktora Orbana tražili dodatna očitovanja u pisanom obliku. Várhelyija, kandidatu Europske pučke stranke (EPP), put prema Komisiji prepriječila tzv. Progresivna koalicija socijaldemokrata, liberala i zelenih, koja smatra da Mađar nije primjeren kandidat za portfelj kojeg mu je Ursula von der Leyen dodijelila; proširenje i susjedsku politiku.

- On je iskusan diplomat, ali nas nije uvjerio da je prava osoba za taj resor zato što tražimo osobu s jasnom vizijom budućnosti zemalja jugoistočne Europe. Socijalisti i demokrati jasno podržavaju proširenje EU i zato želimo biti sigurni da će taj portfelj biti u ključnim rukama – objasnio je hrvatski europarlamentarac Tonino Picula (SDP, S&D) koji je član Odbora za vanjske poslove.

Unatoč tome što je Várhelyi tijekom saslušanja dao garanciju da će mandat u Komisiji obnašati neovisno o vladi Viktora Orbana, u to nije uspio uvjeriti oporbu koja traži dodatne ustupke. Prioritet njegova mandata na čelu proširenja EU, kazao je, bit će otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u što skorijem roku.

Jučer se održalo i saslušanje za novu kandidatkinju Rumunjske Adianu-Ioanu Valean iz redova Europske pučke stranke. Njezina prethodnica Rovana Plumb bila je odbijena u preliminarnoj fazi selekcije zbog sumnje na sukob interesa, nakon čega je pala socijaldemokratska vlada u Bukureštu što je dodatno zakompliciralo odabir novog povjerenika. Liberali i pučani dogovorili su suradnju i odabrali Valean za portfelj transporta kojeg je von der Leyen dodijelila Rumunjskoj.

Popisu kandidata na Vijeću povjerenika nove predsjednice Komisije i dalje nedostaje Ujedinjena Kraljevina koja je jučer i formalno odbila poslati ime u Bruxelles. Pravni stručnjaci EU još uvijek ne znaju ponuditi odgovor na pitanje 'može li Komisija započeti s radom prije Brexita', ali postoje naznake da europske institucije pokušavaju pronaći način da se zaobiđe London.