Afrički državnici optužili Europu da im je okrenula leđa

Autor:

  • Benjamin Fox/ EURACTIV.com

10.10.2018.

Nicolas Asfouri / Reuters

Predsjednik Gabona Ali Bongo Ondimba i predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping

Zabrinutost Europske unije zbog kineske dominacije na afričkom kontinentu bila je jedna od glavnih tema sastanka afričkih čelnika koji se ovoga tjedna održao u organizaciji časopisa The Financial Times.

Afrički državnici su se u ponedjeljak okupili u britanskoj prijestolnici kako bi sudjelovali na konferenciji poslovnih i političkih čelnika. Tijekom sastanka u Londonu, čelnici afričkih država naglasili su da bi Europa trebala biti više zabrinuta zbog sve oštrijeg gubitka svog utjecaja na tom kontinentu, istaknuvši činjenicu da Europska unija postavlja mnoštvo uvjeta u zamjenu za pružanje svoje financijske pomoći, dok Kina svoja sredstva ulaže bez ikakvih uvjeta te time nezaustavljivo jača svoj politički utjecaj u Africi.

- Europa je Africi okrenula leđa - rekao je Ali Bongo Ondimba, predsjednik Gabona, svojim prisutnim kolegama.

U svom govoru o stanju Unije, kojeg je predsjednik Europske komisije održao 12. rujna, Juncker je Africi ponudio 'partnerstvo ravnopravnih', obećavši pritom bolje trgovinske i političke odnose.

Euractiv ekskluzivno doznaje da je taj dio Junckerovog govora, kao i prateće priopćenje o prijedlogu partnerstva između Europe i Afrike, bio žurno pripremljen samo nekoliko dana prije, nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping Africi ponudio više od 60 milijardi dolara financijske potpore za potrebe ulaganja, koje Bruxelles naprosto nije mogao nadmašiti.

Ako je Junckerov govor trebao polučiti brze rezultate, čini se da nije bio vrlo uspješan.

- Afrika je posljednji kontinent koji obiluje prirodnim resursima, stoga ne želimo samo financijske potpore jer one ne djeluju. Želimo pravo partnerstvo - rekao je Ondimba.

- Postavljate previše  zahtjeva - dodao je, aludirajući na uvjete koje europske institucije često postavljaju u zamjenu za potpore i ulaganja.

 

U međuvremenu, daje se dojam da sve intenzivnija i bezuvjetna kineska ulaganja u Afriku europskim institucijama sve jasnije onemogućuju širenje svog utjecaja na tom kontinentu.

- Uistinu se nadam da će nam ovo natjecanje između Kine i Zapada osigurati određenu pravednost - rekao je Ken Ofori-Atta, ministar financija Gane.

- Natjecanje s Kinom trebalo bi imati pozitivan utjecaj za nas - dodao je.

- Novac leži u Kini - sažeto je kazao Mthuli Ncube, nedavno imenovani ministar financija Zimbabwea.

Europski su dužnosnici uznemireni zbog dojma da je Kina zamijenila Europu u ulozi dominantnog stranog aktera u Africi.

- Europa već jest vodeći trgovinski i investicijski partner Afrike - rekla je novinarima Federica Mogherini, visoka predstavnica Europske komisije za vanjske poslove i sigurnost, tijekom izlaganja prijedloga Komisije o europsko-afričkom partnerstvu kojeg su održala trojica Junckerovih povjerenika.

- Puno se priča o Kini. No, bilo bi dobro za nas kada bi shvatili koliko je važan naš odnos s Afrikom - dodala je.

Međutim, vodeći poslovni ljudi u Londonu smatraju da Europa znatno zaostaje za ovom silom bezuvjetnih investicija iz jugoistočne Azije.

- Europska unija se pokušava priključiti igri - rekao je Hendrik du Toit, glavni izvršni direktor grupacije Investec.

- Europa previše vremena promatra što čini njezin susjed, umjesto da odmah izvadi novac iz džepa - rekao je Pravin Gordhan, ministar za uprave Južnoafričke Republike.

- Tko nam ponudi bolje uvjete, dobit će posao - dodao je, aludirajući pritom na natjecanje između Kine i Europe.

Austrijsko predsjedništvo Vijećem EU sredinom prosinca će organizirati sastanak s čelnicima Afričke unije i EU, dok je austrijski kancelar Sebastian Kurz nagovijestio kako je postizanje dogovora sa sjevernoafričkim državama o kontroli useljavanja njegov glavni prioritet.

Prošlog su mjeseca započeli razgovori s Egiptom u vezi postizanja dogovora kojim bi EU Egiptu alocirala financijsku potporu u zamjenu za prihvat migranata, a vjeruje se da će se isti dogovor pokušati postići i s Libijom.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version