Al-Asad izjavio: 'Srbija i Sirija su jednako patile, bile su žrtve pokušaja intervencije stranih sila'

Autor:

08.06.2019.

Syria's President Bashar al-Assad speaks during an interview with Denmark's TV 2, in this handout picture provided by SANA on October 6, 2016. SANA/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. - RTSR1P8
SANA/Handout / REUTERS

Bašar al-Asad

Predsjednik Sirije Bašar al-Asad primio je 3. lipnja u Damasku Njegovu Svetost, patrijarha srpskog Irineja, uz kojeg su bili i Amfilohije, mitropolit crnogorsko-primorski, i šumadijski episkop Jovan.

Prisutan je bio i patrijarh Antiohijski i cijelog Istoka, Jovan X. Asad je tom prigodom rekao da su i Sirija i Srbija bile izložene pokušajima miješanja izvana da bi se potkopao njihov suverenitet. Irinej je izrazio uvjerenje u sposobnost Sirije da izađe iz stanja kroz koje prolazi i vrati povijesnu ulogu učinkovite države u uspostavljanju stabilnosti i širenju mira i ljubavi u regiji. Istaknuo je da su odlučnost i ustrajnost sirijskog naroda da zadrži jedinstvo u odnosu na terorizam, a za koje je i sam postao svjedok tijekom ovog posjeta, ojačali to povjerenje. Patrijarh Irinej pohvalio je principijelnu i čvrstu potporu predsjednika Bašara al-Asada u odnosu na Kosovo i Metohiju.

Zašto je to važno?

Asad je rekao da je iskustvo kroz koje su prošle Srbija i Sirija “solidna osnova za gradnju nacionalnog dijaloga i suradnje za dugoročne odnose koji služe interesima obiju nacija”. Patrijarh antiohijski Jovan bio je u Srbiji u listopadu prošle godine i tada ga je primio srpski predsjednik Aleksandar Vučić. I tada je, prenijeli su mediji, jedna od glavnih tema bio “težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”.

Što je šira slika?

Miroslav Lazanski, novinar koji je karijeru započeo u Zagrebu pišući za Start i Danas, a donedavno zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke - od jučer i službeno srpski ambasador u Rusiji - rekao je da “ne treba zaboraviti da je Sirija pružila podršku Srbiji u vezi s Kosovom”. - Sirija je uvijek glasala protiv članstva Kosova u određenim institucijama i podržava Srbiju kada je riječ o Kosovu. Tako mi moramo na neki način biti i zahvalni što se tiče te podrške. Moramo biti zahvalni Damasku i predsjedniku Asadu - izjavio je Lazanski za Radio Slobodna Europa. Stajalište Lazanskog je stajalište vladajuće srpske politike: Asad je partner među ostalim i zbog toga jer je Damask partner Moskve. I tu se opet pokazuje rascijepljenost srpske vanjske politike: želja za približavanjem EU uz očuvanje sjajnih odnosa s Rusijom. Ovo potonje nije sporno - konačno, Njemačka je snažan ruski saveznik; problem je u tome što je usklađenost srpske vanjske politike s EU u padu: 2011. godine je iznosila 90 posto, a prošle godine Srbija nije potpisala 26 od 54 vanjskopolitičke deklaracije EU. Zbog Kosova ili Rusije. Pa se zbog toga Beograd ne treba čuditi kad iz Bruxellesa dođu informacije da neće biti otvaranja novih pregovaračkih poglavlja. No, patrijarhov posjet osim političkog - SPC je nacionalna crkva i aktivno se bavi politikom - ima političko-religijski kontekst. Naime, Antiohijska crkva jedna je od bliskih saveznica Ruske pravoslavne crkve: s Bugarskom i Gruzijskom pravoslavnom crkvom minirala je svepravoslavni sabor na Kreti prije tri godine. I protivi se autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve. Pa neki izvori navode da se priprema akcija protuukrajinskih pravoslavnih crkava kako bi se opozvala odluka carigradskog patrijarha o autokefalnosti Kijeva. U tom bi se svjetlu mogla gledati uloga Amfilohija, mitropolita koji onemogućava autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve. SPC tako stavlja Vučića u težak položaj: Kosovo je srpsko, Krim ruski, veze s Moskvom nedodirljive, SAD i EU su u tom kontekstu nevažni. Asad je prihvatljiviji kao sugovornik. Nije isključeno da ta politička platforma dobije većinu u Beogradu - zagovara je i Lazanski.