Američke obavještajne službe pronašle izraelske uređaje za špijunažu u neposrednoj blizini Bijele kuće

Autor:

  • Tea Trubić

12.09.2019.

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu shake hands after Trump's address at the Israel Museum in Jerusalem May 23, 2017. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo
Ronen Zvulun / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump (lijevo) i njegov izraelski kolega Benjamin Netanyahu, lider stranke Likud koja se bori za novi mandat na parlamentarnim izborima u toj državi

Prema informacijama američkih obavještajnih službi, Izrael je prije dvije godine podmetnuo uređaje za špijunažu u neposrednoj blizini Bijele kuće, piše The Guardian.

Minijaturni uređaji, prema trenutno dostupnim informacijama, dvije su godine presretali telefonske razgovore zaposlenika Bijele kuće. Američka vlada navodi da su izraelski specijalci najvjerojatnije špijunirali Donalda Trumpa i njegove najbliže suradnike.

Jedan od trojce bivših zaposlenika Bijele kuće koji su bili angažirani u sektoru nacionalne sigurnosti upozorava da Trumpova administracija nije željela javno osuditi izraelsku vladu zbog pokušaja špijunaže, što bi svaka druga administracija najvjerojatnije učinila. Naime, informacija je procurila u javnost samo tjedan dana prije izbora u Izraelu koji će zapečatiti političku sudbinu aktualnog premijera Benjamina Netanyahua, čvrstog saveznika i velikog prijatelja predsjednika Trumpa.

- Reakcija Bijele kuće bila je uistinu drugačija od one kako bi sasvim sigurno reagirala prethodna (Obamina) administracija – izjavio je bivši viši savjetnik za nacionalnu sigurnost.

No, izvješće koje navodi The Guardian piše da FBI posjeduje detaljne forenzičke dokaze o uređajima poznatijima kao StingRays, a da postoje i dokazi koji ih vežu iz izraelske tajne agente.

Glasnogovornik izraelske ambasade u Washingtonu Elad Strohmayer opovrgnuo je optužbe izvješća , istaknuvši da se radi o 'najobičnijim glupostima'.

- Izrael ne špijunira Sjedinjene Američke Države, točka – odlučno je zaključio.

Bio je ovo težak tjedan za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. U pokušaju da se približi glasačima tvrde desnice uoči novih parlamentarnih izbora, Netanyahu je obećao da će u sljedećem mandatu anektirati Zapadnu Obalu, zbog čega je posljednjih dana pretrpio salvu kritika od cijele međunarodne zajednice, pa i Vladimira Putina.

Jučer se osudama pridružio i Facebook koji je suspendirao Netanyahuov službeni profil na 24 sata zbog korištenja 'govora mržnje'. Naime, Netanyahu je na službenoj stranici sinoć pozvao sugrađane da spriječe sastavljanje 'arapske vlade koja će uništiti cijeli Izrael – žene, djecu i muškarce', što je Facebook ocijenio kao kršenje politike o govoru mržnje na toj platformi.