Američki veleposlanik pri EU jedan od ključnih svjedoka u aferi zbog koje je protiv Trumpa pokrenut opoziv

Autor:

  • Tea Trubić Macan

07.10.2019.

Gordon Sondland, the United States Ambassador to the European Union, adresses the media during a press conference at the US Embassy to Romania in Bucharest September 5, 2019., Image: 469270986, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Gordon Sondland (na slici) jedan je od najbližih suradnika aktualnog predsjednika Donalda Trumpa kojem uvelike može zahvaliti što je od hotelijera gotovo preko noći ušao u sam vrh američke diplomacije

Odvjetnik koji zastupa još uvijek anonimnog zviždača jutros je objavio da mu je pristupio i drugi zviždač, navodno dužnosnik američke obavještajne agencije, koji raspolaže podjednako kompromitirajućim informacijama po predsjednika Donalda Trumpa.

Afera koja posljednjih tjedana trese kako Bijelu kuću, tako i cijeli vrh američke politike, svakom novom informacijom poprima obrise Watergatea koji je s čela američke izvršne vlasti smijenio tadašnjeg predsjednika Nixona.

Prvi zviždač je u javnost pustio šokantnu informaciju, da je američki predsjednik Donald Trump telefonski kontaktirao svog ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskija u potrazi za prljavštinom o sinu svog najizglednijeg protukandidata Joea Bidena. Drugi zviždač je potvrdio dosadašnje optužbe, ali je i svom novom odvjetniku Marku Zaidu dao nove informacije o profiliranim čelnicima Republikanske stranke koji su se našli s 'prstima u pekmezu'.

Unatoč tome što Bijela kuća i Trumpovi najbliži suradnici optužbe neprestano nazivaju 'lovom na vještice', neumorno tvrdeći da predsjednik nije učinio ništa protuzakonito, američka agencija ABC News navodi da Bijela kuća pod svaku cijenu pokušava zataškati drugog zviždača.

Odbori zastupničkog doma će narednih dana ugostiti cijelu četu američkih diplomatskih službenika, od kojih se očekuje svjedočenje o ulozi u tzv. aferi Ukrajinagate. Među optuženicima se našlo ime i Gordona Sondlanda, američkog ambasadora pri EU, za kojeg se sumnja da je vršio pritisak na Kijev da započne istragu o Bidenu. Očekuje se da će Sondland već sutra svjedočiti u čak tri odbora Zastupničkog doma zbog svoje upletenosti u aferu.

Bivši hotelijer koji je gotovo preko noći ušao u najvišu američku diplomaciju, optužen je da je pokušavao unaprijediti interese svog nadređenog čak i onda kada ti interesi nisu bili usko vezani za njegovo područje djelovanja – Europsku uniju. Prošloga je tjedna objavljena prepiska između njega, Billa Taylora i Kurta Volkera, dužnosnika američke ambasade u Kijevu, u kojoj trojac vrlo očito pokušava iskoristiti novog ukrajinskog predsjednika Zelenskog za reizbor Donalda Trumpa.

Ovoga će tjedna svjedočiti i bivša ambasadorica u Kijevu Maša Jovanović, koja je u svibnju neočekivano podnijela ostavku na tu funkciju iz još nerazjašnjenih razloga.

Zamjenik državnog tajnika George Kent i njegov vanjskopolitički savjetnik Ulrich Brechbühl trebali bi svjedočiti u utorak.

Osim samih tvrdnji, u javnost je proteklih dana pušten i transkript razgovora koji se odvio između dvaju lidera, iz kojeg se može prilično jasno zaključiti da je 45. predsjednik SAD-a novom kolegi u Kijevu nudio čak 400 milijuna dolara vojne pomoći u zamjenu za kompromitirajuće podatke o Hunteru Bidenu, sinu svog najizglednijeg demokratskog protukandidata, koji je na čelu energetske kompanije u toj zemlji. Republikanci Huntera Bidena terete za zloupotrebu pozicije svoga oca, temeljem koje je maksimizirao vlastiti profit na teret američkih poreznih obveznika. Ironično, Demokrati za gotovo istu stvar optužuju djecu aktualnog predsjednika Trumpa koji su preuzeli vodeće funkcije u Bijeloj kući bez da su se odrekli upravljanja vlastitim kompanijama.

Trumpa Demokrati terete za uistinu tešku zloupotrebu moći i povredi izbornih načela jedne od najstarijih demokracija na svijetu, zbog čega je i Zastupnički dom (u kojem većinu imaju Demokrati) prije nekoliko tjedana započeo proces opoziva protiv predsjednika Donalda Trumpa.

Još uvijek nije pretjerano izgledno da će Kongres opozvati američkog predsjednika, zato što bi ta inicijativa trebala dobiti blagoslov Senata u kojem još uvijek većinu imaju Trumpu nikad odaniji Republikanci. No, vrlo je izvjesno da bi ova afera mogla naštetiti oba najizglednija kandidata na predsjedničkim izborima 2020. godine; Donaldu Trumpu i Joeu Bidenu.