Američki Vrhovni sud odlučio; Trump mora nadležnim službama dati svoju prijavu poreza. Protiv njega glasali i konzervativni suci

Autor:

  • Tea Trubić Macan

10.07.2020.

TOPSHOT - US President Donald Trump sits before holding a roundtable discussion with several Administration officials and Hispanic American business, community, and education leaders in the cabinet room at the White House on July 9, 2020 in Washington,DC. (Photo by JIM WATSON / AFP)
JIM WATSON / AFP

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država zadao je još jedan bolan udarac Donaldu Trumpu presudivši da američki predsjednik ne može blokirati objavu prijavu poreza na zahtjev nadležnih organa, čime se njujorškim tužiteljima uklonila i posljednja prepreka da od 45. stanara Bijele kuće traže financijske podatke.

„Niti jedan građanin, pa čak ni predsjednik SAD-a, ne može biti iznad zakona i odbiti predati dokaze kada nadležna tijela to od njega traže“ kazao je predsjednik Vrhovnog suda John G. Roberts Jr., nakon što je potpisao odluku u čiju je korist glasalo čak sedam od ukupno devet sudaca.

Pitanje Trumpove prijave poreza u javnom se diskursu našlo još tijekom predsjedničke kampanje 2016. godine. Unatoč tome što objavljivanje financijskih podataka pretendenata na čelne funkcije američke politike nije zakonska obveza, riječ je o ustaljenoj praksi koju dobrovoljno poštuju gotovo svi kandidati. Osim Trumpa, na tu se tradiciju do sada oglušio samo Gerald Ford, ali i on je narodu ponudio alternativu u obliku objave presjeka njegovih poreznih podataka. Ronald Reagan je objavio porezne informacije unazad samo godine dana, dok je Jeb Bush to učinio za čak 33 godine svoje karijere.

Od kada su demokrati u siječnju 2019. godine preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom, pokušavaju iskoristiti ovlasti Kongresa da protiv Donalda Trumpa pokrenu postupak zbog sumnje na malverzacije oko poreza, a zbog cijele situacije je trebao intervenirati i Vrhovni sud. Američki predsjednik tada je odahnuo, računavši da će presudu blokirati konzervativni blok sudaca, među kojima su i dva koje je sam postavio u to tijelo. Valja napomenuti da su i Neil Gorsuch i Brett Kavanaugh glasali u korist presude, dakle protivno interesu Donalda Trumpa, zbog čega je on cijelu priču nazvao 'novim lovom na vještice'.

„Pobijedio sam Muellera, a sada se trebam nastaviti boriti protiv korumpiranog New Yorka. To ne samo što nije pošteno prema instituciji predsjednika SAD-a, već nije pošteno ni prema njegovoj cijeloj administraciji“ napisao je ogorčeno na Twitteru.

Sud je zasebnom presudom odlučio da Kongres, barem u ovome trenutku, ne može tražiti uvid u sve porezne dokumente Donalda Trumpa, već da slučaj treba vratiti nižim pravosudnim organima kako bi one utvrdile opseg informacija koje mogu biti javno objavljene.

„Ovo je velika pobjeda za naš pravosudni sustav, a naša će istraga nakon godine dana pauze konačno nastaviti.“ rekao je Cyrus Vance Jr., demokrat zadužen za istragu sredstava Trumpove neprofitne organizacije za koje se sumnja da su bili korišteni tijekom zataškavanja skandala sa starletama Stormy Daniels i Karen McDougal uoči izbora 2016. U slučaju da se to dokaže, Trump bi mogao kazneno odgovarati zbog kršenja Zakona o financiranju kampanje.

O stvarnom razlogu Trumpovog skrivanja povrata poreza i dalje se može samo nagađati. Jedna od najpopularnijih teorija odnosi se na činjenicu da bi se iz financijskih dokumenata saznalo da američki predsjednik ne posjeduje bogatstvo koje je tijekom kampanje tvrdio da posjeduje. No, demokrati su više zabrinuti oko moguće pronevjere, sukoba interesa ili protuzaknite suradnje s ruskim oligarsima, za koje vjeruju da bi se iz njegove prijave poreza mogla vidjeti.

Bila je to povijesna pravna odluka koja po svom značaju stoji bok uz bok presudi predsjedniku Richardu Nixonu, koji je bio primoran predati snimke razgovora u Ovalnom uredu tijekom skandala Watergate, kao i one koja se odnosila na predsjednika Billa Clintona i suđenja zbog optužbi za seksualno uznemiravanje.