Američko-kineski carinski rat preusmjerit će trgovinu prema Europskoj uniji

Autor:

  • Karla Juničić

05.02.2019.

U.S. President Donald Trump and China's President Xi Jinping attend a welcoming ceremony in Beijing, China, November 9, 2017. REUTERS/Thomas Peter TPX IMAGES OF THE DAY - RC1A5FBB4380
Thomas Peter / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u društvu kineskog predsjednika Xi Jinpinga

Izvješće UN-a objavljeno u ponedjeljak procijenjuje da bi Europska unija mogla izaći kao najveći pobjednik američko-kineskog carinskog rata, jer bi mogla ostvariti korist od bilateralne trgovine koja će se preusmjeriti iz dviju ekonomskih supersila.

UN-ova agencija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) u svom je izvješću procijenilo da carine koje su si uzajamno nametnuli Washington i Peking neće pogodovati njihovim domaćim gospodarstvima jer će se većina trgovine preorijentirati na druge države svijeta, posebice na Europsku uniju.

Izvješće navodi da će se u druge zemlje preusmjeriti roba u iznosu 302 milijarde dolara robe što je jednako trgovini od oko 250 milijardi dolara. Najveći dio kolača dobiti će tvrtke u Europskoj uniji, u iznosu od oko 70 milijardi.  Okoristit će se i Meksiko, Japan i Kanada u prosjeku od 20 do 30 milijardi dolara.

- To sugerira da, iako bilateralne carine nisu vrlo učinkovite u zaštiti domaćih tvrtki, one su vrlo valjani instrument za ograničavanje trgovine iz zahvaćene zemlje -  navodi se u izvješću Unctad-a.

Trgovinski rat Kine i SAD-a, koji je uzburkao stanje na svjetskim financijskim tržištima i utjecao na usporavanje globalnog gospodarskog rasta, eskalirao je u rujnu kada je SAD uvela 10 postotne carine koje pokrivaju oko 200 milijardi dolara za kineski uvoz. Kina je uzvratila uvođenjem carina na uvoz iz SAD-a u vrijednosti od dodatnih 60 milijardi dolara.

 

UNCTAD

 

Dok su tenzije u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine rasle, Europska unija je proteklih mjeseci učvrstila svoj ekonomski odnos s Pekingom. U srpnju su predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na sastanku u Pekingu dogovorili da će unaprijediti trgovinske odnose.

Na summitu G20 u prosincu u Buenos Airesu američki predsjednik Donald Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping dogovorili su pomirenje i obustavu trgovinskog rata s ciljem zaštite multilateralizma.Trump je po povratku u Washington naglasio da je postignut 'nevjerojatan' i 'jedan od najvećih trgovinskih dogovora ikada postignut'.

Donald Trump je tada kineskom predsjedniku dao rok od 90 dana za postizanje napretka na ključnim pitanjima koja trenutno narušavaju bilateralni odnos dvaju zemalja; od carina do prisilnog izbacivanja tehnološke industrije s kineskog tržišta. Zauzvrat, američki predsjednik se obvezao na odustajanje od podizanja carina na uvoz kineske robe s 10 posto na 25 posto, što se inicijalno očekivalo u siječnju.

 

 

Izvješće Unctada zaključuje da bi Europa mogla ostvariti korist od nestabilnog globalnog lanca trgovine povećanjem izvoza. Očekuje se da će se oko 76 milijardi eura godišnje trgovine električnih, uredskih i drugih strojeva biti preusmjereno na Europu. Osim toga, Europa bi se mogla okoristiti trgovinom automobilima, kemikalijama i prehrambenim namirnicama poput soje u iznosu od 37 milijardi dolara.

U izvješću se zaključuje da, ako se smatra da su carine trajne, to bi moglo imati i trajni učinak na odluke o ulaganjima i ti bi se učinci vjerojatno nastavili održavati čak i u slučaju ukidanja carina.

- Zbog veličine njihovih gospodarstava, carine koje nameću Sjedinjene Države i Kina neizbježno će imati značajne posljedice na međunarodnu trgovinu - rekla je Pamela Coke-Hamilton, šefica UNCTAD-a.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version