ANALIZA VIJESTI Biden u anketama prešao 50 posto, Trump nikad nije bio bliže sudbini Georgea H.W. Busha koji je iz Bijele kuće otišao nakon 4 godine

Autor:

  • Tea Trubić Macan

10.06.2020.

US President Donald Trump hosts a roundtable discussion with law enforcement officials on police and community relations in the State Dining Room at the White House in Washington, DC, June 8, 2020. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
SAUL LOEB / AFP

Predsjednik Donald Trump posljednjih dana donosi niz nepromišljenih odluka kojima si dodatno srozava rejting, a stručnjaci njegovo ponašanje interpretiraju kao strah od sve izglednijeg poraza u studenom

Dok su oči cijeloga svijeta posljednjih tjedana uprte u Sjedinjene Američke Države i prosvjede „Crni životi vrijede“, informacija da je Joe Biden svoju prednost u odnosu na protukandidata Donalda Trumpa 'podebljao' za čak 15 posto prošla je gotovo ispod radara.

Prema posljednjem ispitivanju javnoga mnijenja, kojeg je objavila konzultantska kuća Data for Progress, Bidena za predsjednika preferira više od 50 posto Amerikanaca, dok se podrška Trumpu strmoglavila na samo 35 posto na nacionalnoj razini. Riječ je o nezapamćenoj prednosti koju ne pamti suvremena kampanja američkih predsjedničkih izbora, a činjenica da je Biden na nacionalnoj razini prešao prag od 50 posto još je fascinantnija u nikad podjeljenijoj Americi te govori u prilog težini problema s kojima se ta država posljednjih mjeseci bori.

Anketa Washington posta i Schar Schoola objavljena ovoga tjedna tvrdi da bi čak 50 posto Amerikanaca, neovisno o ideološkim podjelama i etnicitetu, preferiralo predsjednika koji će se znati uhvatiti u koštac s rasnim podjelama.

Reći da se Donald Trump nije snašao u uraganu problema koji su mu preko noći izbrisali sav ekonomski uspjeh prvog mandata, bilo bi vrla blagonaklona ocjena katastrofalnog menadžmenta njegove administracije. Američki predsjednik toliko je zabrljao da su mu kritiku jednoglasno uputili svi religijski čelnici u SAD-u, bivši predsjednici, ali i prominentni članovi 'zlatnog doba' Republikanske stranke.

Svjesni nagle promjene javnog mnijenja u SAD-u, republikanski senatori našli su se u neugodnoj poziciji pomnog traženja riječi tijekom tiskovnih konferencija. Pogledi u pod i zamuckivanje tijekom najave cjelovitog paketa reformi za ovlasti policijskih dužnosnika, koji su bili jedan od ključnih zahtjeva prosvjednika diljem SAD-a, govore više od diplomatski ukrašenih fraza kojima senatori pokušavaju hodati po rubu suptilne kritike Donaldu Trumpu i podrške njegovoj kampanji, za slučaj da mu se sreća okrene.

Njihova „promjena mišljenja“ nije došla iz vedroga neba. Početkom tjedna objavljeni su rezultati ankete Washington posta prema kojoj čak 65 posto Amerikanaca, neovisno o ideološkoj pripadnosti, podržava temeljitu reformu policijskih ovlasti. Veliki je to postotak u izbornoj godini u kojoj će se, osim predsjednika, birati i dio sastava Senata.

Vodeću ulogu u zakonskom prijedlogu dodijelili su Timu Scottu, senatoru iz Južne Karoline i jedinom afroameričkom republikancu u tom tijelu.

WASHINGTON, DC - JUNE 09: Sen. Tim Scott (R-SC), the only African-American Republican senator, talks to reporters following the weekly Senate Republican policy luncheon in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill June 09, 2020 in Washington, DC. As a response to the recent killings of unarmed black people by police, Democrats from the House and Senate introduced legislation Monday that would change the way law enforcement officers operate, use deadly force and be held accountable for wrongdoing. President Donald Trump opposes the legislation and it is unclear if Republicans will take up the measure in the Senate. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
AFP

Senator Tim Scott (R, Južna Karolina) zadužen je za sastavljanje zakonskog prijedloga kojim će se reformirati policija

 

„Naš najbolji put je slušati one koji su se često susretali s diskriminacijom“ rekao je vođa senatske većine Mitch McConnell tijekom obraćanja novinarima.

Scott je najavio da će se voditi službenim podacima policijskih postaja, a da će svoju reformu u najvećoj mjeri fokusirati na obuku policijskih dužnosnika kojom će se smanjiti tenzije bez upotrebe sile. Neki republikanci, poput Mikea Brouna iz Indiane i Shelly Moore Capito iz Zapadne Virginije, spremni su podržati i prijedlog poput zabrane gušenja kao metode interakcije policije s civilima.

Očekuje se da će se zakonski prijedlog na stolu senatora naći već do kraja tjedna, a mogao bi dobiti i potporu demokrata čime bi postao jednim od rijetkih ideološki osjetljivih reformi donosen zajedničkom suradnjom demokrata i republikanaca.

Scottov je prijedlog načelno podržala i Bijela kuća, ali ne i službeno sam Donald Trump. Naime, njegovi savjetnici i suradnici strahuju da predsjednik nije dovoljno svjestan problema u kojem se našao samo 150 dana prije reizbora, pa su pod uvjetom anonimnosti svoje brige iznijeli Washington Postu, potvrdivši da mu rade iza leđa i pokušavaju spasiti mandat.

„Bojimo se da nepromišljenim objavama na Twitteru sam sebi sabotira kampanju. Glasovi Afroamerikanaca ove će godine biti od presudne važnosti i ne smijemo dopustiti da Bidena smatraju sigurnijim izborom za sebe“ rekao je jedan djelatnik Bijele kuće, istaknuvši da suradnici Trumpa pokušavaju nagovoriti da do kraja tjedna održi pomirljivo obraćanje naciji.

No, uzalud. Predsjednik Trump ovoga je jutra ponovno uspio razbijesniti cijeli svijet nakon što je u tvitu objavio neutemeljenu teoriju zavjere o umirovljeniku kojeg je policija ove subote u Buffalu oborila na pod tijekom mirnih prosvjeda.

 

„Možda je bio član Antife. Uostalom, pao je puno snažnije nego ga se bacilo. Meni to djeluje kao gluma“

Njegovu objavu nisu željeli komentirati niti republikanski senatori tijekom tiskovne konferencije, ali se na nju, njoj svojstvenim diplomatskim rječnikom, osvrnula senatorica Lisa Murkowski (R, Aljaska), koja je prije samo nekoliko dana izvjavila da 'nije sigurna hoće li podržati Trumpa na izborima u studenom'.

Upravo to su proteklih dana najavili i drugi prominentni republikanci poput bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, bivšeg predsjedničkog kandidata Mitta Romneyja, bivšeg državnog tajnika Colina Powella (koji je najavio da će otvoreno podržati Joea Bidena) te bivšeg predsjednika Kongresa Paula Ryana.

Od Trumpova dolaska na vlast 2016. godine puno se pričalo o njegovom konačnom padu, a gotovo sve dosadašnje špekulacije ispostavile su se u potpunosti promašenima. Trump uistinu jest dokazao da je 'mačak sa devet života' kojeg se ne smije otpisati ranije nego što je apsolutno potrebno, ali činjenica da se proteklih tjedana protiv njega stvorila koalicija koja istovremeno obuhvaća Alexandriju Ocasio-Cortez i Bernieja Sandersa s jedne strane te Georgea W. Busha i Paula Ryana s druge strane, veliki je indikator potresa koji prijeti Washingtonu ovog studenog.

Donald Trump nikada nije bio u većoj opasnosti od sudbine Georgea H. W. Busha, koji je od neviđeno popularnog predsjednika u povijest ušao kao jednomandatni stanar Bijele kuće.