ANALIZA VIJESTI Donald Trump niže gafove zbog kojih djeluje kao ranjena životinja svjesna životne opasnosti u kojoj se našla

Autor:

  • Tea Trubić Macan

26.05.2020.

US President Donald Trump and First Lady Melania Trump participate in a Memorial Day Ceremony at Fort McHenry National Monument and Historic Shrine on May 25, 2020 in Baltimore, Maryland. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Brendan Smialowski / AFP

Američki predsjednik Donald Trump na svečanosti povodom Dana sjećanja na vojne žrtve

Američki predsjednik Donald Trump sinoć je zaprijetio da će preseliti konvenciju Republikanske stranke iz Sjeverne Karoline ako do kolovoza, kada se trebala održati, na snazi ostanu restriktivne mjere koje ograničavaju veličinu publike nametnute u sklopu borbe protiv pandemije.

U seriji sebi tipičnih tvitova objavljenih u sitnim noćnim satima, američki je predsjednik upozorio guvernera Sjeverne Karoline Roya Coopera, demokrata, da će pronaći novu lokaciju za održavanje svoje svečanosti ako od njega ne dobije garanciju da će u kolovozu moći ugostiti dovoljan broj simpatizera.

„Ne želimo potrošiti milijune dolara za izgradnju vrhunske arene kako bi nam demokratski guverner u posljednji čas zabranio održavanje konvencije u punom sastavu. Cooper je očito i dalje željan totalne blokade, pa bismo mogli potražiti nekoga tko će imati više sluha za naše želje i potrebe“ napisao je Trump u seriji objava na društvenim mrežama.

Glasnogovornik guvernera Coopera odmah je odgovorio kako Sjeverna Karolina u ovome trenutku ne može ništa garantirati zato što odluke o mjerama restrikcije donosi u skladu s prethodnim savjetovanjem znanstvenika i epidemiologa.

„Naš jedini cilj je zaštititi javno zdravlje građana Sjeverne Karoline,“ stoji u objašnjenju Royja Coopera.

Konvencija se trebala održati između 24. i 27. kolovoza u Charlottesvilleu, a na njoj su republikanci i službeno trebali potvrditi Donalda Trumpa kao svog predsjedničkog kandidata na izborima koji će se održati 3. studenog.

O čemu se zapravo radi?

Donaldu Trumpu se u posljednjih mjesec dana nanizalo toliko faux pasova da ih je gotovo nemoguće taksativno pobrojati. Američki predsjednik trenutno djeluje kao ranjena životinja koja u samoobrani grize i napada sve oko sebe.

Broj umrlih u SAD-u od posljedica koronavirusa svakoga bi trenutka mogao prijeći psihološku granicu od 100,000, a kraj pandemije još uvijek nije na vidiku. Virus Sars-Cov-2, za kojeg je Donald Trump donedavno vjerovao da će sam od sebe netragom nestati, u potpunosti je paralizirao SAD, gurnuvši pritom prvu ekonomiju svijeta na korak do nezabilježene recesije. Više od 30 milijuna Amerikanaca proteklih je tjedana ostalo bez posla, a Trumpovo 'ekonomsko čudo' u potpunosti je izbrisano samo nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora.

I dok američki mediji čekaju službeno proglašenje stotisućite žrtve pandemije, a financijski i politički stručnjaci neumorno pokušavaju pronaći recept za spas zemlje od nove Velike depresije, Donald Trump igra golf. Preciznije, svoju 266. partiju od ulaska u Bijelu kuću. Istodobno je The New York Times odlučio ovjekovječiti situaciju povijesnom naslovnicom na kojoj navodi imena umrlih od početka pandemije. Društvenim se mrežama, nedugo zatim, počela širiti naslovnica uz karikaturu Trumpa na golf terenu.

 

Djeluje kao da se cijeli svijet tijekom protekla dva mjeseca urotio protiv drugog mandata Donalda Trumpa. Nanizao se neviđen splet okolnosti i njegovih promašenih reakcija zbog kojih pobjeda Joea Bidena u ovome trenutku djeluje sve izvjesnije.

Činjenica je da u povijesnom trenutku sve manje Amerikanaca ima povjerenja u Trumpovo vodstvo; samo 43 posto. S druge strane, 55 posto građana smatra da SAD ide u pogrešnom smjeru. Njegov glavni protukandidat Joe Biden trenutno uživa podršku čak 46 posto Amerikanaca na nacionalnoj razini, što je 7 posto više od podrške koju je u ovome trenutku 2016. godine uživala Hillary Clinton.

Joe Biden za sada stoji jako dobro u anketama. Što je pomalo ironično s obzirom na činjenicu da mu je pandemija kampanju za predsjedničke izbore svela na video konferencije i vrlo ograničeno pojavljivanje u medijima.

Democratic presidential candidate and former US Vice President Joe Biden and his wife Jill Biden, leave Delaware Memorial Bridge Veteran's Memorial Park after paying their respects to fallen service members in Newcastle, Delaware, May 25, 2020. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP)
Olivier DOULIERY / AFP

Za razliku od Donalda Trumpa koji glatko odbija nositi zaštitnu masku unatoč preporuci epidemiologa, njegov glavni protukandidat Joe Biden obilježio je Dan sjećanja na vojne žrtve poštujući preporuke službi

 

Mjere socijalnog distanciranja kandidatu koji slovi kao 'suviše taktilan', zbog čega je imao i problema s optužbama svojih zaposlenica, bivšem potpredsjedniku SAD-a očito idu u korist. Bidenov bi stožer iz ovoga trebao izvući pouku; manje je više. Demokratski recept za uspjeh trenutno se može sažeti u jednostavnoj formuli; prepuštanje medijskog prostora Trumpu u nadi da će svojim promašajima izvesti hara-kiri. Tome u prilog govori i nedavna skandalozna Bidenova izjava o Afroamerikancima, koje je upozorio da neće biti dovoljno 'crni' ako ne glasaju za njega nego za Trumpa, zbog čega se morao ispričavati i pojašnjavati stav kako bi sanirao štetu. Naime, Biden bez Afroamerikanaca ne može računati na ključeve Bijele kuće čega je i sam vrlo svjestan. Očito i malo previše.

Bivši američki potpredsjednik tako je naučio da demokratska glasačka mašinerija ne propušta kroz prste kontroverzne izjave u istoj mjeri kao republikanski birači, već su znatno osjetljiviji na standarde političke korektnosti.

Jedno od mnogobrojnih pitanja koja ostaju u zraku jest i kako će se netko poput Trumpa, tko ima ozbiljnih problema s egom, pomiriti s eventualnim porazom. Američki predsjednik već je počeo diskreditirati izborni sustav jedne od najstarijih demokracija na svijetu, najavljujući da 'demokrati pripremaju najveću izbornu prijevaru u povijesti SAD-a'.

Između redaka tih skandaloznih izjava može se iščitati Trumpova zabrinutost za drugi mandat. Tome u prilog govore i izjave njegovih najbližih suradnika iz Zapadnog krila, koji su pod uvjetnom anonimnosti brojnim medijima priznali da Bijela kuća strahuje od sve realnijeg poraza na izborima.

Iako Biden nikad nije imao bolje izglede za pobjedu, utrka za Bijelu kuću tek se zahuktava. Još uvijek je prerano da se u odbaci kulturološki fenomen Donalda Trumpa koji je do sada dokazao da odolijeva politološkim pravilima američkog izbornog procesa.

U ovome trenutku može se s velikom dozom sigurnosti zaključiti da Trump neće osvojiti većinu glasova, baš kao što to nije uspio učiniti ni 2016. godine, no ove godine šanse za dovoljan broj elektora pale su mu na 50:50. Ključne će se bitke odigrati u swing državama, među koje se ove godine neočekivano uvrstila i Arizona, jedna od dosadašnjih 'crvenih' tj. republikanskih saveznih država. Njezin je dugogodišnji republikanski senator (od 1987. do 2018.) bio pokojni John McCain. Jedan od najvećih kritičara Donalda Trumpa.

Pobjednika nikad neizvjesnijih predsjedničkih izbora definirat će odgovor na pitanje; Hoće li Amerikanci Trumpa kazniti zbog neviđene ekonomske recesije, ili će ga izabrati kao 'Supermana' koji će trebati sanirati posljedice korona krize?

To je pitanje još prerano postaviti, a kamo li na njega očekivati suvisao odgovor.